Rendrakás előtt: Hogyan fogjak hozzá a szortírozáshoz?

2012. 02. 10.

Nyomtatható segédlet lomtalanításhoz.

Többször is megkérdezték már tőlem más anyukák, hogy hogyan érdemes rendet ranki? Hogyan lehet elérni, hogy ne legyen megint óriási káosz?

Azt hiszem valami gyors és örökre hatásos módszerben reménykedtek, pedig a lelkük mélyén tudják, hogy rendrakás is a soha véget nem érő feladatok közé tartozik. Ha nem akarnak kupit, akkor nem lehet hanyagolni a rendrakást, de megkönnyíthetik a dolgukat.

Tudod mit szoktam mondani, mi a legelső lépés a rendezett otthon megteremtéséhez?

Nem, nem a rendrakás, ez csak a második lépés. Az első és legnehezebb feladat a fölösleges holmiktól való megszabadulás, vagyis a lomtalanítás (vagy szortírozás, ha ez a szó jobban tetszik).

A káoszt nem lehet rendszerezni (ez a megállapítás Via-tól annyira igaz, hogy ki kellett emelnem), a fölösleges dolgok pakolgatása pedig időpocsékolás. Éppen ezért  rendrakás előtt célszerű átnézni a dolgaitokat és csak azokat megtartani amire szükségetek van.

[box type=”shadow”]

A rendezett otthon megteremtése 3 lépésben:

  1. Szortírozás
  2. Megmaradt holmik rendszerezése
  3. A rend fenntartása

[/box]

Tudom, hogy nem könnyű megválni az évek óta őrizgetett holmiktól, ezért egy korábbi bejegyzésemben összegyűjtöttem 10 kérdést ami átsegít a szortírozás nehézségein.  Ebben a bejegyzésben olvashatsz arról is, miért érdemes rendszeresen átnézni a dolgaidat.

Ezekből a kérdésekből készült egy letölthető változat, hogy mindig szem előtt legyen a segítség.

Töltsd le, nyomtasd ki, kezdj hozzá a lomtalanításhoz:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tetszik? Lájkold!

Share

Hozzászólások

 1. Körtvélyessy Andrea Says: február 11, 2012 at 11:05 de.

  Szerintem egyszer van szükség egy jónagy lomtalanításra és szortírozásra.Ezután a szintentartás már nagyon egyszerű.
  A, Csak az kerüljön be a házba amire valóban szükségünk van! A használt buszjegyet is rögtön kukába lehet dobni a leszállás után.A bekerülő szórólapokat,ha átnéztük és nem kell szintén rögtön tegyük a papíros szatyorba és az első alkalommal irány a szelektív kuka.
  B, Ha már benn van valami és eltörik,elromlik(természetesen nem a szerelő által javítható dolgokra gondolok),elszakad(javíthatatlanul),kihíztuk,stb. rögtön(1-2 héten belül)szabaduljunk meg tőle,vagy adjuk tovább.
  Így nem kell majd 2-3 havonta folyton 2 hétig lomtalanítani,meg nem lesz kupi a lakásban.
  Ja,igen! harmadik dolog,hogyha már nem használunk valamit,azt tegyük a helyére.Ehhez meg az kell,hogy mindennek legyen meg a maga helye,Így majd semmit nem kell keresgélni.Nálunk ez évtizedek óta működik.Mindig mindenki a legkisebb gyerek is megtalált mindent.

 2. Csányi Andi Says: február 11, 2012 at 7:03 du.

  Andrea!
  Így van, ha a nagy lomtalanítás, rendrakás után mindenki következetesen törekszik a rend fenntartására, akkor tényleg nem nehéz.
  Köszönöm a tippjeidet, ezek olyan apróságok amikről sokszor megfeledkezünk, pedig a rengeteg behozott papír nagy kupit tud csinálni.

 3. A lehető legjobbkor! Egy egész padlás felszámolása (felrobbantása?) vár rám a héten, köszi a jó tippeket, életmentő! 🙂

 4. Lengyel Kati Says: március 11, 2012 at 2:41 de.

  Sziasztok. Ha már a rend fentartásáról van szó, én azt kérdezném, hogy a hétköznapi, “kinti” ruhát, amit haza érkezésünkkor levetünk, azt hol, és hogyan tároljárok. Ugyebár, sem a szekrénybe nem lehet visszatenni, mert már nem 1oo% tiszta, de még nem 1oo% piszkos sem, hogy a szennyeskosárba tegyem. Nálam ezek a 1x, 2x használt ruhák tárolása, rendben tartása okozza a gondot. Nos, van valami javaslatotok?

  Üdv, Kati. Kolozsvárról

 5. Csányi Andi Says: március 11, 2012 at 11:10 de.

  Kati! Ebben a bejegyzésben írtam neked ötleteket:

 6. Lengyel Kati Says: március 11, 2012 at 6:53 du.

  Köszönöm 🙂

 7. Sziasztok!Nekem a koszos konyharuhák,és takarítórongyok tárolásával van gondom.Nálunk a mosógép a konyhában van.A használt konyharuhát,és takarítós rongyokat egy kis vödörben gyűjtöm a mosógép mellett.Mivel ezek mosására 1 héten egyszer de van hogy 2 hetente egyszer kerül sor,így az én “vödrös” megoldásom nem a legésszerűbb,és hát meg kell hagyni a koszos rongyoknak nincs is épp a legjobb illatuk,és hát nem a legszebb látványt nyújt a konyhában.Ki hogy oldja meg ezt a “gondot”?Van jó ötletetek?Előre is köszönöm!Ági

 8. Csányi Andi Says: augusztus 15, 2012 at 1:39 du.

  Én a szennyes tartót alakítottam ki úgy, hogy a koszos konyharuháknak és rongyoknak is legyen egy külön fiókja. Használat után az erkélyen szárítom meg a rongyokat, aztán mennek a nekik kijelölt fiókba.

 9. Ez mind szép és jó, ha bulvárlapokat és ruhákat kell lomtalanítani. De mi a helyzet a barkács dolgokkal? pl. fel kell tenni a falra valamit, és veszel hozzá pl. “csavart” de csak 10-et lehet kapni és kettő kell csak. Na akkor gondolom a maradékot elteszem, hogy máskor ne keljen venni. Ez nem tűnik soknak, de pl. ebből el kell képzelni még 30 ilyen dolgot, és akkor már jelentősen megnő a lomok száma. Minden félretett lom felhasználható a későbbiekben valamire, de nem jelentős értékű. Persze akkor azt mondanánk hogy ki kell dobni, hogy ne foglalja a helyet, hisz olcsó. Ahogy ez megtörténik, pont arra lesz szükség másnap. Természetesen ez a másnap mindig egy olyan nap, amikor nincs nyitva egy olyan üzlet sem ahol lehet kapni, és ha nyitva is van akkor mégse pont olyan és egy másik üzletbe lehet csak megvenni, és ezzel el is ment két óra.
  Remélem valaki tud egy nagyon jó megoldást, mert nekem csak egy jut eszembe. Szólni kell valakinek hogy lomtalanítson ki helyetted, és akkor az simán kidob mindent amit vagy nem tudja hogy mire jó vagy haszontalannak tart 🙂
  Na megyek felhalmozom egy dombra a lomokat hátha közben megvilágosodom 🙂

 10. Csányi Andi Says: szeptember 16, 2012 at 9:55 du.

  Attila: Jó a kérdés!
  A csavarok, tiplik, szögek és más apróságok rendben tartására mi rekeszekre osztott műanyag tárolókat vettünk. Kb 14×21 centi egy ilyen kis doboz, nem foglal sok helyet. Az apróságok mennek a dobozokba, a dobozok meg a szerszámos fiókba. Azt a néhány fajta csavart, amit eddig használtunk elbírja a szerszámos szekció. Nyilván ilyesmiket megtart az ember, de a 3. ütve fúrótól nem lennék boldog. Amikor valaminek a megtartása mellett dönt az ember, akkor a tárolás módjáról is gondoskodni kell, hogy ne okozzon rendetlenséget.
  Lomtalanításnál jól működik az a módszer amit írsz, hogy szólni kell valakinek, hogy segítsen. Mi Jankával (ő itt a grafikai felelős) kipróbáltuk és sokkal több dolog végezte az ajándékozós és szemét halomban, mint amikor egyedül szortíroztunk.

 11. Kedves Andi!
  Nemrég fedeztelek fel és szerintem zseniálisak az ötleteid és a nyomtatható segédletek is, ezer köszönet érte. Nyilván egy normális alaphelyzetben tökéletesn működő rendszert lehet rá felépíteni, de én még a normális alaphelyzet eléréséről is cak álmodom.
  Persze bizonyos dolgok adottak hozzá: 2 iskolás kisfiú, 1 lakótelepi lakás, rengeteg saját holmi, praktikus és kevésbé praktikus bútorok, 1 dolgozó anya változó munkarenddel új munkahelyen betanulóként. Apa hétvégi. Ez elég átlagos. Ami nehezíti a helyzetet: anya szülei rövid egymásutánban elhunytak, anyára hagyva 1 másik lakótelepi lakást és mindent ami abban, ill. a hozzá tartozó pincében évtizedek alatt felgyűlt.
  Első körben túl vagyok egy nagy általános lomtalanításon, de nyilván maradt rengeteg holmi, amitől még érzelmi okokból nem tudtam megválni, illetve rengeteg (pl. könyv, fonal, patchwork alapanyag) amitől nem is akarok. Az öröklött lakást viszont ki kellett üríteni, hogy kiadható legyen ilymódon fenntartva saját magát. Tehát a megtartott holmik egy része a pincében landolt (benntartja őket a bezárt ajtó, de ha kinyitom!…) egy másik része hozzám került dobozokba, zsákokba, az eddig üres fiókokba a kapkodás miatt ad hoc begyömöszölve. No nekem ezen kéne úrrá lennem. Nyilván csak módszeresen, megtervezve sikerülhet, de gőzöm nincs már hogyan kezdjek hozzá, mert ha csak napi fél órát foglalkozom vele, akkor rámegy az egész év, én pedig mindennél jobban vágyom egy rendezett, tiszta, harmonikus otthonra, ahol jó lenni. Tudsz-e nekem ötleteket adni a kezdéshez?
  Előre is köszi.

 12. Varga G. Ferenc Says: július 17, 2014 at 9:23 du.

  Érdekes amit olvasok, mert sajnos permanens tárgyi káoszban, rendetlenségben élünk kb. 3-4 éve. Párommal mindketten nagyon türelmesek és nagyon makacsok vagyunk. Egyenlőre megoldás nincs
  és lassan már így fogunk meghalni amúgy békésen és szeretetben, hogy ezt a problémát nem sikerült megoldanunk. Pedig természetesen tudjuk, hogy jobb lenne egy legalábbis kb. rend, de
  az alapelvekben sem tudunk megegyezni. Mondjuk ez első amiben nem, hogy előbb kell kidobni és utána rendet rakni. Lehet, hogy ez tipikusan mutatja a női és a férfi logika különbségét?…
  Én elvárnám, hogy közösen megtervezzük a hogyan mit hova, Ő nem kíván ebbe részt venni csak utólag kifogásokkal élni…
  Sajnos lassan már teljesen hozzá is szoktunk a totális rendetlenséghez, ami némi gondot jelent a kereséseknél, de
  nem túl komolyat mivel mindkettőnk vizuális memóriája elég jó… Hát nem tudom mi lenne a megoldás…ráadásul tipikusan legalábbis technikai elektronikai dolgokban nagy gyűjtögető vagyok, mert keresztrejtvény helyett szeretek minden megjavítani szembemenve a mai korszellemmel ami a “dobd ki és
  vegyél újat”…ami a környezetszennyezés nagy részét okozza.
  Minden ötlet érdekel. Mondjuk azt az ötletet elvetették, hogy dobozokba rakni és rétegenként fényképeket csinálni és kis adatbázist készíteni…pedig lehet, hogy nem lenne annyira nehéz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük