Háztartási napló új köntösben

2011. 02. 14.

letölthető táblázatok
A nagymamáink kockás füzetben vették, hogy mire költötték a “konyhapénzt”. Ezt a füzetet nevezték háztartási naplónak, a napi kiadásokat és bevételeket vezették benne. Talán a te nagymamádnak is volt ilyen füzete, csak kérdezz rá. Elnézve a környezetemet a háztartási napló a múlt homályába veszett, kevesen vezetik tételesen a kiadásaikat és még kevesebben a többi otthoni tennivalót.

Ma bonyolultabb a családi pénzügyek kezelése és erre sokkal alkalmasabbak a számítógépes programok. Mindennapi gond lett, hogy a sokféle feladatunk között nehezebb észben tartani és megszervezni a háztartási feladatokat. Így kapott új értelemet a háztartási napló.

Aki ismeri FlyLady programját kontroll füzet néven már találkozott a háztartási könyv modern változatával, de az internet ezen kívül is bővelkedik angol nyelvű találatokkal.

Amikor először maradtam egyedül egy egész háztartással nehezen mentek a dolgok, nem igazán tudtam kézben tartani az itthoni dolgokat.Végül amikor megelégeltem az állandó káoszt és azt, hogy mindig mindennel el vagyok maradva, elkezdtem összeírni a feladataimat. Ezekből a kezdetleges listákból alakult ki a háztartási könyvem. Miután megismerkedtem a FlyLady programmal, az ott elsajátított napi rutinokat és zónafeladatokat is beletettem.

Most ezekből a részekből áll a háztartási könyvem:

  • FlyLady kontroll – a napi és heti rutinok
  • Takarítás, rendrakás – ellenőrző listák minden évszakra; nagytakarítás; lomtalanítós lista, garázsvásáros lista)
  • Ünnepek – születésnapi, húsvéti, karácsonyi listák
  • Házi leltár – tárgyak és eszközök listája a biztosításhoz
  • Lakás karbantartás (víz-, gázszerelő,rovarirtó stb. telefonszáma, munkalapok)
  • Szolgáltatók (telefonszámok, ügyfélszolgálati nyitva tartás, szerződésszámok)

Egy gyűrűs könyvet neveztem ki háztartási könyvnek, elválasztólapokat tettem az egyes részek közé, hogy átlátható legyen. A listákat genoterm tasakokba teszem. Ahol lehet szárazon törölhető filccel jelzem az elvégzett feladatokat, így nem kell állandóan újra nyomtatni a papírokat.
Az az érzésem, hogy ez korántsem a végleges verzió, később még biztosan tovább fogom alakítani.

Neked van háztartási könyved? Milyen információk kerültek bele?

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük