Naptárhasználat

2010. 01. 25.

Fontos segítőnk lehet egy jól kiválasztott naptár vagy határidőnapló a mindennapokban. Érdemes minden eseményt és találkozót akkor felírni, amikor kiderül a pontos dátum és időpont. Akár hónapokra előre is. Mi például év elején megtervezzük a tavaszi, nyári és őszi szabadságok idejét.

A háztartás szervezése rendezettebbé teszi a környezetedet, a naptár használata a “belső” rendrakásban segít. A feng shui szerint igazán harmonikus életet úgy élhetünk, ha megtanulunk a környezetünkben és a lelkünkben is rendet teremteni. Nem kell mindent észben tartani és aggódni, hogy mit felejtünk el, ha kéznél van egy határidőnapló. Sokféle változatból választhatsz a napi beosztásútól a heti beosztásig, a zsebnaptártól A4-es méretig. Az Anya mindent megtervez című naplóm kifejezetten az anyukák igényeihez igazítva készült, erről bővebben itt olvashatsz.  Ha nincs kedved állandóan magaddal cipelni a naplódat, akkor legyen nálad egy kicsi jegyzetfüzet és toll, amibe napközben felírod az új információkat. Este néhány perc alatt mindent át lehet vezetni a határidőnaplóba.

Gyermekes családoknak remek megoldás lehet egy olyan falinaptár, amiben minden családtag programját külön oszlopban lehet vezetni.  Ilyen itthon is kapható.  Falinaptárból lehet mágneses, szárazon törölhető táblát is kapni, erre mindig az aktuális hónap eseményeit lehet felírni, és jól látható helyre (pl. hűtőre) tenni.

Az internet is segít az események feljegyzésében és összehangolásában. Azoknak, akik nem szeretik a klasszikus naptárat, vagy a sok elfoglaltság miatt kényelmesebb az on-line változat, remek alternatíva lehet a Google Calendar. Lehetőség van időpontokhoz rendelni az eseményeket, ha az esemény rendszeresen ismétlődik, ezt is beállíthatjuk, továbbá a naptár megosztható másokkal és értesítést kérhetünk mobiltelefonra. Egyszerre akár többféle naptárat is lehet vezetni, több nézet választható.

Ha sem a boltban kapható határidőnaplók, naptárak sem az on-line naptár nem nyerte el a tetszésedet, akkor az ingyenes lehetőségeket kihasználva összeállíthatsz magadnak egy saját határidőnaplót. Egy gyűrűs könyvre, és megfelelő méretű betétlapokra lesz szükséged.

Íme néhány lehetőség (angol) a saját határidőnapló készítéséhez, angolul:

SimpleMom : napi nézet, kisméretű teendő lista, bevásárló lista, takarítási lista
momAgenda : hagyományos határidőnaplók, és letölthető tervezők
Tools for WAHMs: Mom’s Plan of the Week Worksheet : heti tervező
Tools for WAHMs: Mom’s Plan of the Day Worksheet : napi tervező

Busy Body Book : oszlopos elrendezésű határidőnapló, falinaptár és nyomtatható oldalak
(2010.03.15)
Tipp: vehetsz egy számodra megfelelő méretű üres lapos Moleskine naplót és abban elkészítheted a saját határidőnaplódat.
Share

Hozzászólások

 1. Kedves Andi!

  Nem tudok megjegyzést fűzni a háztartási naplós oldalhoz, ezért itt teszem meg (ezt a megjegyzést hasznosabbnak láttam mindenki számára elérhetővé tenni): megkaptam, nagyon szépen köszönöm. Hihetetlenül igényesen, szépen összerakott anyag, és nagyon körültekintő. Gratulálok! Ebből fogom kialakítani a sajátomat!:)

  Egy kérdés: alapértelmezésben mekkora oldalakra van beállítva? A/4-es, vagy A/5-ös?

  Köszi szépen még egyszer!

  Sok sikert: Fruzsi

 2. Csányi Andi Says: december 1, 2011 at 9:40 du.

  Kedves Fruzsi!

  Örülök, hogy jól tudod használni. A/4-es méretben készült, hogy könnyen kinyomtatható legyen.

  Andi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük