Vissza a suliba 2 – játékos ráhangolódás az iskolakezdésre

2016. 08. 24.

Füzetek, ceruzák, iskolatáska, színes papírok, ünneplő ruha, és még sok más dolog gyűlik a gyerekszobában az új tanév előtt. Hiába ez a harmadik iskolakezdős évünk, még én is újra meglepődöm mennyi holmira van szükség. Hát még a gyerekeknek mi járhat a fejükben?

Egy iskolába visszatérő nagyobb gyerekben, és egy leendő elsősben ugyanúgy feszültséget kelthet az egyre közeledő első tanítási nap. A nyárból az iskolába történő átmenet megkönnyítésére összegyűjtöttem három szórakoztató és egyszerű játékot.

Bingo
Örökzöld játék, mindenféle témára találni játéktáblákat a neten. Nyomtasd ki a táblákat, vágd ki a kártyákat és indulhat a játék. A képeket korongokkal, vagy akár a logikai készlet lapjaival is letakarhatjuk. Az nyer, aki elsőnek letakar egy teljes sort, vagy oszlopot.
Ezt az ingyenesen nyomtatható bingót a Mom Endeavors oldaláról tölthetitek le.

Én a kém játék
A Pleasantest Thing oldalon bukkantam rá erre a képkeresős játékra. Nyomtass ki annyi lapot, ahány gyermeked van. A feladat az, hogy megkeressék melyik tárgyból mennyi van a képeken.

Csiki-csuki (tátika)
Biztos nálatok is volt olyan időszak, amikor hajtogattatok, nálunk az ugráló békák mellett ez volt legnépszerűbb alsóban. Mindig voltak dolgok amikre kíváncsiak voltunk, így újra és újra elkészítettük.
Elsősöknek lehet például ismerkedős verziót készíteni, ilyen kérdésekkel például:
Van testvéred?
Mi volt a jeled az oviban?
Melyik a kedvenc meséd?
Azon gondolkoztam, hogy az olvasni még nem tudó gyerekek hogyan használhatnák, végül arra jutottam, hogy a kérdéseket akár egyszerű képekkel is lehet helyettesíteni.
Nagyobbaknál a kérdések vonatkozhatnak a nyári szünetre, élményekre, olvasmányokra, kedvenc dolgokra…

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük