Túlélőkonyha: főzés 30 percben

2016. 01. 04.

A bevásárlás és a főzés központi helyet foglal el a napi házimunkák között. A két tennivaló szorosan összefügg egymással, és odafigyeléssel sok időt spórolhatsz meg magadnak.

Úja és újra felfedezem a menütervezés nagyszerűségét. Van valami megnyugtató abban, hogy nem reggel, vagy éppen késő délután, futtában kell kitalálni valamit és főzni. A menü ismeretében megtehetem, hogy előre bevásárolok, ezzel is egyszerűsítem a dolgom. Általában az ebédeket szoktam előre kitalálni, mostanában viszont egyre gyakrabban előfordul, hogy a fiaim vacsorára is rendelnek ezt azt. Ezen a héten például 3 estére is megvan a vacsora ötlet. Andi

A menütervezés csak elsőre tűnik bonyolult dolognak, valójában egy tollra, nyomtatható heti menüre vagy a határidőnaplódra, és plusz segítségként néhány receptgyűjteményre lesz szükséged.

Így készítsd el a menüterved:

 • Gondold át, hogy a következő melyik napon mennyi elfoglaltságod van, ez a határidőnaplódból, naptár appodból pontosan látszik.
 • Nézd meg mi van a hűtőben, fagyasztóban.
 • Nézd át milyen száraz alapanyagok vannak otthon. Használd fel a menühöz az otthon lévő alapanyagokat. Időt és pénzt is megtakarítasz vele. Van spagetti a fiókban? Lehet belőle, spagetti, carbonara…
 • A változatos menü kialakításához legyen mindenféle típusból a heti étlapon: főzelék, húsos étel, tésztás étel, húsmentes. Nem kell görcsösen naponta váltogatni a főétel típusát. Attól nem lesz egyhangú a menü, ha például 2 nap egymás után bolognai spagetti van, mert szeretetiek vagy az időbeosztásod miatt így jó. Ha a húsos feltét két napra elég, de más hozzá a kört, az is változatosságot jelent a menüben.
 • Amikor szűkös az idő az otthoni feladatokra, előző nap főzz dupla adagot és azt egyétek. Ha nem szerettek egymást követő napokon ugyanazt enni, akkor gyorsan elkészíthető ételekben érdemes gondolkozni

30percfozes

Miért 30 perc?
A legzsúfoltabb napokon ez az az idő, amit fel tudok használni főzésre. Ennyi idő alatt egytálételeket, vagy két fogást el lehet készíteni.

Milyen a jó 30 perces recept?

 • Könnyen beszerezhető alapanyagokból áll gondolj csak bele, mi értelme annak, hogy gyorsan elkészül valami, de a hozzávalót csak a város másik felében tudod beszerezni?
 • Kevés összetevőre van szükség.
 • Nem igényel sok előkészítését.

Itt találhatsz recepteket:

 • Online receptgyűjtemények: (mindmegette.hu; nosalty.hu Én sokszor használom az online gyűjteményeket, előnyük, hogy könnyen lehet keresni bennük, elkészítési időre, hozzávalókra is.
 • Recept magazinok:Sok recept van bennük, ha neked is van 2-3 évnyi magazin gyűjteményed, akkor biztos tapasztaltad, hogy jó néhány magazint átlapozol, mire rátalálsz arra, amit keresel. Könnyítsd meg a menütervezést azzal, hogy egyszer átnézed az újságokat, és bejelölöd a gyors recepteket. Másik megoldás, hogy lemásolod vagy beszkenneled a tartalomjegyzékeket, itt jelölöd azokat az ételeket amiket a menü tervezéshez használsz majd.
 • Tematikus receptkönyvek: legalább egy szempontnak biztosan megfelelnek, például 30 perces receptek vannak benne. Íme néhány lehetőség:
  Stahl Judit szakácskönyvek
  Jamie Oliver: 30 percesek
 • 30 perces gyorsételek

Így is csökkenthető a főzési idő:

 • Fagyasztott alapanyagok (zöldségkeverék leveshez, körethez) felhasználásával megtakaríthatod a pucolásra, darabolásra szánt időt.
 • Félkész ételekkel is kiegészítheted a friss alapanyagokat.
 • Korábban megfőzött és lefagyasztott készételek felhasználásával. Ebben az esetben csak a kiolvasztás idejével kell számolnod. A fagyasztott ételt a felhasználás előtti esete tedd át a fagyasztóból a hűtő legfelső polcára. Itt elkezd kiengedni, és másnap a főzőlapon, sütőben felmelegíted és már fogyasztható is.

Nálunk tipikus gyors étel a rizs + valamilyen hús ami éppen van a fagyasztóban. Lehet előkészített fasírt, vagy hús bepanírozva, befűszerezett hús sütőzacskóban, akkora adagban, hogy 30 perc alatt készre süljön. Ezeket csak ki kell venni és megsütni a rizs mellé. Levesnek pedig bármikor bedobható a krémleves.

Nektek mik a kedvenc 30 perces ételeitek?
_______________________
OLVASD EL EZT IS:

10 ötlet, hogy neked is gyorsabban menjen a főzés

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük