Marla módszere

2009. 12. 20.

„Túl későn értem haza, inkább holnap megcsinálom. Egy óra nem lesz elég, hogy megcsináljam. Majd akkor kezdek hozzá, ha lesz rá legalább fél napom…” Ha ismerősek neked ezek a kifogások, akkor bizony te is halogatsz.

Véleményem szerint a háztartási feladatok rendszeres elvégzését leginkább ez, a halogatás nehezíti meg, hiszen szinte soha nem érsz haza olyan korán, hogy mindenre legyen időd; és a hetek óta tervezgetett rendrakásnak és/vagy takarításnak is könnyedén betehet a belázasodott gyerek, vagy az utolsó pillanatban szerveződő, kihagyhatatlan program.

Persze nem az a legnagyobb baj, hogy ezt vagy azt nem csináltad meg most, rögtön és azonnal. A halogatás igazi csapdája az, hogy végül szervezetlenséghez és még nagyobb káoszhoz vezet. Minél tovább halogatod őket, a rád váró feladatok annál jobban felgyűlnek, és annál nehezebb megbirkóznod velük, hiszen amikor már az egész ház szalad, óhatatlanul kapkodni kezdesz. Azt se tudod, hol kezdd a takarítást, így még későbbre halasztod az egészet, még tovább halmozva ezzel az el nem végzett házimunkát, olyan katasztrófát előidézve, amelyet már csak igazán nagy erőfeszítés árán tudsz elhárítani. A blog indulása előtt nekem is volt egy ilyen időszakom, és majdnem tíz hónapomba került visszaállítani a korábbi, rendezett állapotot.

Hogyan lehet megszabadulni a halogatástól?

Az első lépés az elhatározás; hogy nem akarsz tovább halogatni. A második, hogy kitaláld milyen módszerrel haladsz végig a felhalmozódott háztartási feladatokon. Nekem a folyamatos előre tervezés és listaírás sokat segített. Először csak egyszerűen felsoroltam egy papíron a tennivalóimat, és kihúztam azt, amivel már végeztem. Majd elkezdtem határidőket írni az egyes feladatok mellé, végül inkább napokra osztottam le a takarítást és a rendrakást.

Nemrég pedig felfedeztem Marla Cilley (FlyLady) honlapját. Marlának egy idő után elege lett abból, hogy nő létére képtelen kézben tartani a háztartását, ezért úgy döntött, hogy első lépésként minden este kifényesíti a mosogatóját. Ettől az apró feladattól mára odáig jutott, hogy a honlapján a harmincegy napos Beginner BabySteps programmal segít minden hasonló cipőben járó háziasszonynak.

A FlyLady rendszer alapjai

  •   “A 21 napos szabály” – A szabály lényege az, hogy a huszonegy napon át ismételt tevékenység bevésődik és a huszonkettedik naptól már rutinos lesz, tehát nem kell gondolkodni azon, hogy mit is kellene csinálni, mert a három heti önfegyelemnek köszönhetően automatikussá válik az ismételt tevékenység. Ez a FlyLady rendszer alapja; Marla huszonegy napon keresztül minden este tudatosan nekilátott, hogy kisúrolja a mosogatóját, így a huszonkettedik napra a szivacs már szinte magától ugrott a kezébe.
  •  “Haladj kis lépésekben!” – A másik hasznos elv a kis lépésekben való haladás. Ha túl nagy feladattal kezdenéd a bevésés folyamatát, sokkal nagyobb önfegyelemre volna szükség, ez pedig hamar elvenné a kezdeti lelkesedést. Nekem még szimpatikus ötlet az időzítő használata, éppen azért mert még mindig szívesen halogatom a takarítást. Minden nap 15 percet lomtalanítani, vagy takarítani jobban hangzik, mint elodázni a feladatokat, és hetente egyszer órákat takarítani.

Bár én általában inkább listát készítek a házimunkáról és más feladataimról, feltétlenül ki fogom próbálni FlyLady BBS programját is. Később majd beszámolok róla, milyen eredménnyel! 🙂

Linkek:

Beginner BabySteps –  FlyLady.net

30 napos FlyLady program – Via blogjában találod az eredeti program magyarítását

A bolt kínálatából

Share

Hozzászólások

  1. Hááát, igen, újra kéne kezdeni a Flylady-t, valamiért abbamaradt…

    Off: Van egy hiba a hozzászólásnál: E-mail (nem lesz láthastó) (kötelező) sok az ‘s’ betű. Talán segítek ezzel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük