FlyLady tapasztalatok

2010. 02. 15.

Decemberben írtam FlyLady programjáról. Nemrég végeztem a 30 napos programmal, és elégedett vagyok az eredménnyel. A mosogató minden reggel üres és ragyog. A fürdő és a mellékhelyiség szintén tiszta, nem kell fogkrém-maradványok, vagy meghatározhatatlan foltok miatt kínosan érezni magam, ha váratlanul beállít valaki. A reggeli és esti rutin szépen beépült a napirendünkbe. Azt nem mondom, hogy minden nap maradéktalanul megcsinálok mindent, de nagyon igyekszem.

A program három részből állt; a rutin feladatok kialakításából, a heti feladatokból, és a zónázásból. Nekem legjobban a harmadik rész tetszett, mert a legnagyobb gondot a mai napig a rendszeres takarítás okozza. Mit és mikor csináljak, nálam ez visszatérő probléma. A zónázás lényege, hogy a lakás különböző helységei vannak zónákra osztva (összesen ötre), a hónap mindegyik hetében más zóna takarítása van soron. Tehát, minden egyes helység alapos takarítására sor kerül havonta egyszer.
Elsőre elég sok dolgom volt, de ha havonta újra és újra végigjárom a lakást, akkor nem lesz olyan sok kosz, és káosz, így szerintem idővel hamarabb végezek majd. Úgy vélem, ezzel a módszerrel fenntartható az általános rend és tisztaság állapota, de majd kérdezzétek meg év végén, milyen állapotban van a lakás. 🙂
A program során én is elkészítettem a saját kontrollfüzetemet, ahol bármikor meg tudom nézni az aktuális feladatokat. Én a kontroll mappát és a korábban írt háztartási naplómat összekombináltam, és egy gyűrűs mappába került minden információ. Jelenleg ezek a témák szerepelnek benne:
 1. FlyLady kontroll
 2. Takarítás és mosás (eddig használt tisztítószerek és hatásosságuk, ruhacímkék magyarázata, babaholmik tisztításának alapvető szabályai, kényes ruhák tisztítása)
 3. Rendszerezés, lomtalanítás (mit mibe érdemes rendszerezni, melyik tárolót hol vettem, a lakás melyik részében válogattam már át a holmikat)
 4. Menütervező és bevásárlólisták
 5. Ünnepek
 6. Házi leltár
 7. Karbantartás
 8. Szolgáltatók
 9. Lakásfelújítás: lassan aktuális lesz a lakásfelújítás, ezért ennek is készítettem egy külön részt. Ide teszem a szín és anyagmintákat, olyan bútorok képeit, amiket szeretnék megvenni vagy megcsináltatni.
Holnap megmutatom, milyen napi rutint alakítottam ki a 30 napos program segítségével.

Megjegyzések 
2010. 03. 20 –  Jelentem a rendszer jól működik, csak én vagyok egy kicsit rendbontó. Elkezdtem a napi 15 perc lomtalanítást amikor belefogtam a 30 napos programba, de menet közben ez valahogy kikopott a napi rutinból, így még mindig vannak káoszos pontok a lakásban, de a tisztaság vitathatatlanul nagyobb. Abban igaza van FlyLady-nek hogy szanálás nélkül nincs siker, a zsúfolt és rendetlen íróasztalom mindent visz a nappaliban. Ahányszor beteszem a lában mindig bűntudatom van, hogy itt nem lomtalanítottam még. Elkezdtem de csak a fiókokat és a tárolókat néztem végig, a látható felületeken még mindig hegyben állnak a papírok. Az egész egy nagy nagy hot spot.

2010. 08. 26 –  Immár két gyerek mellett alkalmazom FlyLady módszerét és még mindig szeretem. Nálam ez nagy szó, mert többször is előfordult már, hogy megtetszett egy rendszer, de néhány hónap után felhagytam az alkalmazásával és visszatértem a jó öreg káoszhoz. Most kicsit nehezebben megy a napi rutin, még nem igazán találtam meg az új időbeosztást, amibe minden belefér. A zónafeladatok nagy részét a gyerekágy alatt hanyagoltam, édesanyám és anyósom a maga módszerével takarított az elmúlt hetekben.
Az íróasztalon továbbra sem szűnt meg a kupi, úgy látom ez lett az én mumusom. Az étkező egyik sarkában pedig egy halom kinőtt gyerekruha tornyosul, amit csak el kellene pakolni a helyére. Még van mit fejlődnöm igaz?

Via, köszönöm a program magyarítását, nagyon sokat segített!

További bejegyzések:
FlyLady tapasztalatok egy év után

Share

Hozzászólások

 1. Szia!

  Ezt a háztartsi naplót már nem lehet letölteni? Esetleg e-mailben megkaphatnám?

 2. Csányi Andi Says: október 26, 2012 at 11:19 de.

  Szia Szabina!
  A háztartási napló a blogon ilyen formában már nem elérhető. A benne lévő táblázatok most egyenként tölthetők le. Mivel bent maradt a bejegyzésnél az ajánlója, elküldöm neked e-mailben.

 3. Kedves Andi!

  Nekem ez a FlyLady program nem megy. Annyira “merev”,- nem találom a jó szót- minden perced beosztott mint egy órarend. Annyira szeretném ha nálam is csak egy kicsit szűnne a káosz és nagyobb tisztaság lenne, hogy ha valaki váratlanul jön ne szégyenkezzek.
  Esetleg megoszthatnánk másoknak hogy megy. Vagy csak én vagyok ennyire szétesett. Mindig azt éreztem hogy csinálnom kell a FlyLadyt és közben másra nincs is időm, de az is lehet hogy valamit rosszul csinálok. Pedig már a programot ki is jegyzeteltem, de így sem megy. 🙁

 4. Csányi Andi Says: november 6, 2012 at 9:55 du.

  Kriszti: 3 év használat után én úgy látom, hogy a FlyLady program elég összetett. Sok apró tennivalóból áll, amit mind rutinszerűvé kell tenni, hogy az egész gördülékeny legyen. Ettől érezheted merevnek. Illetve az is nagyon lényeges amit Via mindig elmond az Urban:Eve-n, hogy nem kell minden betűjét betartani, csak annyit megcsinálni ami megy. Ne akard görcsösen alkalmazni ezt a módszert, inkább tégy úgy ahogy a manikűrösöm mondta mindig: csak lazán, könnyedén. 🙂 Én például a napi rutint tartom, a hét napjainak feladatai közül viszont ha a fene fenét eszik is, csak az 1 órás lakáskényeztetést tudom tartani. A zónázást is csinálom, de itt is vannak olyan alkalmak, amikor kihagyok pár feladatot ami a listámon van.
  Te elsősorban a káosztól szeretnél megszabadulni, mi lenne, ha csak a napi 15 perc szortírozást csinálnád az elején? Aztán ha ezzel haladsz, még mindig újra megpróbálhatod a napi rutinokat, a hét napjainak feladatait és a zónázást is beépíteni. Csak ne mindent egyszerre, hanem lépésenként. Van még valakinek hasonló tapasztalata, mint Krisztinek?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük