Rendrakás és takarítás – A fürdőszoba

2010. 11. 22.

A család minden tagja itt kezdni és itt fejezi be a napját, ezért a fürdő tisztaságára és rendezettségére folyamatosan figyelnünk kell. Vidi Rita úgy fogalmaz a Hagyd a dagadt ruhát másra című könyvében, hogy azzal tudsz időt spórolni, ha bizonyos feladatokat megelőzöl. A megelőzés különösen a takarításnál jó taktika. Célravezetőbb ha minden nap elvégzel 3 perc alatt pár egyszerű mozdulatot, mintha hagyod felgyűlni a koszt és 30 percig sikálnád a fürdőt minden héten.
A fürdőszoba napi karbantartásához én a FlyLady programban tanult turbó törlést használom. Ezen kívül havonta egyszer tartok egy alapos takarítást (3. zóna a flylady programban), amikor mindent letisztítok és átnézem a holmijainkat. Nézzük a tennivalókat részletesen:
 

Lomtalanítás

A fürdőszobában a sokféle kozmetikai cikk okozhat rendetlenséget. A kád szélén, a zuhanyzóban, a fürdőszoba szekrényben, és a pulton is találhatsz flakonokat.

 • Nézz át minden dobozt, ami már üres, dobd ki.
 • A félig teli flakonokról döntsd el, hogy szükséged van-e még rá. Ha igen, akkor használd fel minél hamarabb. Ha az adott termék nem vált be és ezért nem használod inkább add oda az egyik barátnődnek, akinek jó, ahelyett hogy feleslegesen tárolod.
 • Sokszor a flakonok aljában még marad krém, ha szeretnél egy kicsit spórolni, akkor az üresnek tűnő flakont vágd fel, és kapard ki belőle a megmaradt krémet. Tedd át a kiszedett krémet egy kicsi tégelybe és használd fel minél hamarabb.
 • Vigyél ki mindent a fürdőből aminek nem itt van a helye. Például a tisztítószereket, a takarításnál használt koszos rongyokat, a szennyest.
 • Ellenőrizd a különböző eszközök állapotát, ami már megérett cserére, azt jegyezd fel és az első adandó alkalommal cseréld le. Ilyen lehet a régi hajszárító, a villanyborotva, vagy egy elhasznált fésű.
 • Ha itt tartod a kiegészítőket (hajgumik, csatok, pántok) a frizurád elkészítéséhez nézd át ezeket is és dobd ki ami tönkrement.
 • A sminkcuccokat is nézd át: a beszáradt, kifogyott termékeket dobd ki. A megmaradtakról döntsd el, szükséged van-e rá. Biztos veled is előfordult már, hogy megvettél egy isteni színű körömlakkot, de végül nem mutatott jól rajtad. Keresd ki az ilyen darabokat, ezeket elcserélheted a testvéreddel vagy a barátnőiddel. Nálunk például így bontatlan körömlakkok, szemhéj púderek és szempilla spirálok cseréltek már gazdát.

 

Rendrakás

Minden napi használatban lévő holminak legyen meg a helye: a tusfürdők és a fogápolás kellékei maradjanak elől, minden más kerüljön inkább szekrénybe, vagy a polcokon dobozokba. A fürdőszobádat tisztálkodásra használd, ne illatszer raktárnak.
Én szeretem a dobozos megoldást, még a szekrényben is, mert így hamarabb megtalálom amire szükségem van. Külön dobozban vannak a csatok, a hajgumik, és külön a napi alapsmink darabjai. Mivel nekünk nagyon kicsi a fürdőszobánk a ritkábban használt krémeket és sminkcuccokat a gardróbban tartom, az egyik polcon.
Kis fürdőszobában praktikus megoldás a falra, vagy ajtóra akasztható zsebes tároló, amiben például a testápolók, kozmetikai törlőkendők kaphatnak helyet. Ez az IKEA-s darab nekem például nagyon bevált.
A tisztító- és mosószereket nem szerencsés a fürdőszobában tartani, egyrészt a gyerekek miatt, másrészt pedig a legjobban záró kupak ellenére is érezni lehet a tisztítószer szagát. Ha csak a fürdőben van elég helyed a tisztítószerek tárolására akkor tartsd ezeket jól elkülönített helyen, ne keveredjenek a kozmetikai szerekkel.
 

Takarítás

A fürdőszobában gyakrabban kell takarítani, a feladatok egy részét érdemes napont elvégezni, ezzel eléred, hogy nem rakódik le a kosz, szinten tartod a tisztaságot, és elég havonta egyszer alaposan kitakarítani a fürdőt.
A napi rutinok:

 • mosdó és kád áttörlése (vízszintvonal eltüntetése), vizes mikroszálas ronggyal, és egy kis ecettel kiegészítve
 • wc ülőke letörlése
 • kifröcsögött víz feltörlése fürdés után
 •  
  A zónatakarítás, vagyis a havi feladatok

  • csempe lemosása
  • szekrények, tárolódobozok letörlése (nedves ruhával, mert a gőztől a por rátapad a felületekre)
  • fürdőszobaszőnyeg (kilépő) kimosása
  • porszívózás, felmosás (tisztítószeres)

   
  Te milyen tárolókat használsz a fürdőszobában?

  Share

  Vélemény, hozzászólás?

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük