Falinaptár DIY projekt

2014. 01. 28.

Egy ideje már tudom, hogy szükségünk van egy olyan felületre, ahol mindenki elfoglaltságait, a családi eseményeket, és akár a munkabeosztást is egyben láthatjuk. A határidőnapló remek eszköz arra, hogy az ember a saját programjait és tennivalóit feljegyezze, a falnaptár ezt kiegészíti azzal, hogy a közös, vagy több családtagot érintő tevékenységeket egyben lássuk. Egyszerű eszközökkel olyan naptárad is lehet, amit újra és újra használhatsz.

A falinaptárunk kiválasztásánál lényeges szempont, hogy mennyi információt szeretnénk benne feljegyezni. Vásárolhatunk, nyomtathatunk, vagy készíthetünk egy magunknak megfelelő változatot.
A mai bejegyzésben egy saját készítésű falinaptárat mutatok be nektek, a címben a DIY rövidítés is erre utal, vagyis csináld magad. Kezdő szintű projekt, bátran próbálkozzatok meg vele, ha egyedi naptárat szeretnétek. A naptár elkészítéséhez ez a kép adta az ötletet:


Eszközök:

  • öntapadós táblafólia
  • vonalzó
  • olló

Elkészítés
1) A táblafóliából 10-15 centis négyzeteket vágj ki, ekkora méretre jól lehet írni. Tipikus anti-stressz feladat 35 db négyzetet kimérni, majd kivágni.
2) Vágj ki 7 kisebb téglalapot, ezek lesznek a hét napjai.
3) Ragaszd fel a fóliát a kiválasztott helyre. Tetszés szerinti távolságot hagyj a darabok között.
Én tapétára ragasztottam a fóliát, és nem sokkal később kiderült, hogy nem elég erős a fólia hátulján lévő ragasztó, elkezdtek lehullani, felpöndörödni a darabok. Előszedtem a barkácsdobozból az erős-ragasztót, és azzal rögzítettem a naptár részeit.
4) Írd fel a hét napjait, és a dátumokat a fóliára.
FalinaptarKepNagy
Krétával írtam fel a februári dátumokat, és hozzá a fix elfoglaltságokat. A gyerekek programjait ikonokkal jelöltem, az ovis jelek mellé próbáltam az egyes eseményekre jellemző képet rajzolni. Így az esernyő és a labda kódok jelentik azt hogy a kicsinek tornaórája van, a zászló melletti képek a nagyobbik fiamra vonatkoznak.
A naptár alatt vannak a reggeli rutinra vonatkozó képek, ezek szintén a fiainknak segítenek a készülődésben.

Azt terveztük, hogy az étkezőnek ezt a falát teljes egészében kihasználjuk a naptár mellé szeretnék majd táblafóliából vagy írható falmatricából egy jegyzetelésre használható felületet. Szeretném még majd a hónapot is jelölni a naptárnál, nem mintha nem lenne számunkra nyilvánvaló, ez inkább a gyerekek számára lesz érdekes.
A fal alsó harmadára a közös évszakokhoz, eseményekhez kapcsolódó alkotásainkkal szeretnénk díszíteni.

Használtok falinaptárat? Nektek milyen falinaptár a kedvencetek? Mit gondoltok erről a naptárról?

Share

Hozzászólások

  1. Úgy csinálom, hogy van egy heti naptár, amit kitépek és felteszek a hűtőre mágnessel. Erre írom fel a tervezett ételeket (menü), és a hűtőn lévő másik mágneses (ikeás) jegyzettömbre írom a bevásárló listát, így könnyebb az ételekkel összekombinálni, hogy mit vegyek. A tervezett ételek mellett szerepel a naptáron, hogy este meddig dolgozom, vagy van-e más program, hogy a férjem tudja, mikor leszek otthon, hova jöhet értem. 🙂 Régebben csak a napi programjainkat írtuk fel erre a heti naptárra és a bejárati ajtón volt, hogy indulás előtt leellenőrizzük, hogy mit kell magunkkal vinni, de most más a munka és jobb, hogy az ételek is fent vannak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük