Hogyan tárold az élelmiszereket a hűtőben?

2011. 10. 25.

Nemrég vettünk új hűtőt, ennek kapcsán kicsit utánanéztem hogyan is kell helyesen tárolni a hűtőben az élelmiszereket.  A megfelelő tárolás fontos szerepet játszik az ételek eltarthatóságában: a hideg lelassítja a veszélyes mikrobák szaporodását.

A hűtőtéren belül nem egyforma a hőmérséklet, a zöldségtároló rekesz feletti polc a leghidegebb, a legfelső polc a legkevésbé hideg, a legmelegebb a hűtőajtóban van.  Az eltérő hőmérsékletek miatt a hőtő különböző részei más és más ételek tárolására a legalkalmasabbak:

huto

A zöldség és gyümölcstartó rekeszeket (kb. 10 fok van itt) arra használd amire készítették őket, a hűtő más részei hidegebbek és az kárt tesz a zöldségekben, gyümölcsökben. A zöldség és gyümölcs tárolásánál alapszabály, hogy jól elkülönítve tárold őket. Nincs ez másként a hűtőben sem. Dobozba, vagy zacskóba csomagolva tedd őket a rekeszbe. Így nem nyomódnak össze, és nem vizesedik be a rekesz.

Az alsó polcon (közvetlenül a zöldségtároló fiókok felett) van a leghidegebb, kb 2 fok, itt a nyers húsokat, halat tárold. Mindig lefedve tedd a húst a hűtőbe, hogy megakadályozd a szagok terjedését.

A hűtő középső részébenkb. 5 fok van, ide kerülhetnek a tejtermékek, felvágottak, és sütemények. 

A felső polcon nagyjából 8 fok van, itt tárolhatod a felbontás után hűtést igénylő termékeket, és az ételmaradékokat.Ne tegyél forró ételt a hűtőbe, minden ételmaradékot hűts le szobahőmérsékletre, csak ezután tedd be a hűtőbe.  A műanyag dobozok azért vannak, hogy abban tedd a hűtőbe az ételeket, ne a fazekakban. A nagy edények sok helyet foglalnak és a hűtő több energiát használ fel a lehűtésükhöz.

A hűtő ajtajában kb. 10-15 fok van, itt a minimális hűtést igénylő élelmiszereket tárod, mint az üdítők, a lekvár, a vaj, mustár.

A különféle források nagyjából megegyeznek abban, mint hol érdemes tárolni. Kivéve a tojást, mert ennek tárolására mindegyik forrás mást ajánlott: a középső, vagy alsó polcot, illetve a hűtőajtót.

Tippek tároláshoz:

  • A műanyag tároló dobozok segítségével jobban kihasználható a tér, egyszerűen egymásra tudod őket pakolni.
  • A friss árut mindig a meglévő mögé tedd. Ez segít abban, hogy először a korábbi lejáratú élelmiszerek fogyjanak el, és kevesebb lejárt étel végezze a kukában.
  • A hűtő szagtalanításában segít ha egy kis műanyag tálba sót teszel és ezt beteszed a felső polcra. Karakteres illatú ételek tárolásakor ez nagy segítség, nem csapja meg az orrodat minden ajtónyitáskor például a káposztaszag.

Kiegészítés: Ennek a bejegyzésnek a megírása után, az eltelt években nálam a következő tárolási rendszer alakult ki:

Felső polc: margarin, főzőmargarin, ételmaradék
Középső polc: Nálam ez 3 polcot jelent, föntről lefelé haladva a következőképpen helyeztem el az élelmiszereket. Ételmaradékok, felvágottak, tejtermékek
Alsó polc: Tojás, és nyers hús
Ajtó: lekvárok, ketchup, mustár és társai.

A Konyhasziget magazinban rábukkantam egy átlátható összefoglalóra a tárolásról, a magazin on-line is olvasható az alábbi ablakban. A tárolással foglalkozó cikket a 12. oldalon találjátok:

Ti hogyan tároljátok az élelmiszereket a hűtőben? A tojást hova teszitek?

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük