Ebéd a fagyasztóból?

2010. 10. 21.

Az Organized Home oldalán van egy hosszabb írás arról, hogy hogyan lehet havi egyszeri főzéssel egész hónapban ebédet enni. Angolul ezt a módszert OAMC, vagyis Once a month cooking-nak nevezik, és az interneten látottak alapján nagyon népszerű. Felkeltette az érdeklődésemet a fagyasztóba főzés, mint lehetőség és beleolvastam, de nem igazán tudom elképzelni ezt a módszert a magyar konyhára vetítve.

Az oldalon leírt módszer lényege a következő:Először készíteni kell egy listát azokról az ételekről amiket szeretnek a családtagok. Meg kell keresni minden étel receptjét, és összeírni a hozzávalókat, majd a menük megtervezése következik. Ezt követi a bevásárlás és az egy napos főzés. A receptek és hozzávalók összeírása a legmacerásabb előkészület, ennek megkönnyítésére számítógépes szoftver használatát ajánlja a cikk írója, mert ezekben a programokban az elmentett receptekből könnyen össze lehet állítani a menüt és egy gombnyomással a bevásárló listát is.

Egy kicsit szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban. Egyrészt nem tudom elképzelni, hogy egy nap főzéssel le lehet rendezni egy havi ebédet, másrészt bizonyos alapanyagok fagyaszthatóságáról sem vagyok meggyőződve. Mi rengeteg tésztás és krumplis ételt eszünk, de a lasagne fagyasztásával például befürödtem. Ami frissen elkészítve remek volt, az fagyasztás és felengedés után nem, főleg a tésztának nem tett jót a fagyasztás. Lehet, hogy megvan rá a megfelelő módszer, de nem mélyedtem bele a fagyasztóba főzés technikai részébe.
Nektek mi a véleményetek erről? Szoktatok a fagyasztóba főzni, vagy csak a megmaradt kisebb adagokat teszitek el?

Néhány link az egy hónapban egyszer főzésről:
Chyntia Ewers-től a fagyasztós főzés leírása
Receptek fagyasztóba főzéshez
Letölthető munkalapok a főzés előkészítéséhez
Fagyasztós receptkönyvek az
Amazon.com-on

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük