Befőzés indul!

2014. 05. 06.

Múlt héten írtam a facebook oldalon, hogy milyen témákat tervezek a következő hetekre. Május első felében a befőzés kerül a középpontba. Néhány napja már láttam hazai epret, szuper az időzítés. Én már alig várom, hogy újra házi lekvárral legyen tele a szekrény, mert a tavalyi adagot már hónapokkal ezelőtt megettük.

Előkészületek

Az egész befőzős időszak előtt két dolgot szoktam csinálni:
1) Megnézem, hogy van-e elég üveg, csavaros tető és celofán az üvegekre. – Van 🙂
2) Előkeresem a receptes füzeteket, és a netről lementett recepteket és összegyűjtöm, hogy a hagyományos lekvárokon kívül miket szeretnék még főzni.
Ezen az oldalon sokféle recept közül lehet váltogatni, amivel feldobható a házi lekvár kínálat: www.befozok.hu. A google mellett én még Pinteresten szoktam keresgélni, itt a bal felső sarokban van egy keresés mező. Rengeteg találat van itt is lekvár témára, szebbnél szebb képekkel. Már csak azért is megéri a Pinteresten körbenézni, mert rengeteg ötletet láthatsz arra is, hogyan lehet széppé varázsolni egy egyszerű üveget, ha ajándékba szánod.

tablazatok

Amikor úgy alakul a hétvégém, hogy legalább az egyik napon otthon vagyunk és nincs egyéb program, akkor szoktam lekvárt főzni. Most például még nem tudom, hogy mikor készül el az eperlekvár, annyi a program a következő hetekre.

Lekvárfőzés előtt:
1) A főzés előtti napon előveszem a receptet és felírom mennyi gyümölcsre, befőző cukorra lesz szükség.
2) Előkészítem az üvegeket, és tetőket. Mosogatószeres vízzel elmosom, és meleg sütőbe teszem őket megszáradni, hogy a lehető legtisztábbak legyenek.
3) Az üvegekre kerülő címkéket is előszedem, ráírom, hogy mit készítettem és mikor.
4) Alaposan elmosom azt az edényt is, amiben a lekvárt főzöm, és veszek egy teljesen új fakanalat is. A tiszta eszközök és a hibátlan gyümölcsök
5) A gyümölcsöt a főzés napján veszem meg, mert így elkerülhetem, hogy a gyümölcsök megnyomódjanak, vagy más bajuk legyen.

befőzés kellékei: üvegek, receptek, celofán

Tipp:
Ha nagyobb mennyiségű lekvár befőzésére vállalkozunk, a megtisztított gyümölcsöt citromsavas vízbe tegyük a lekvár főzéséig, így a gyümölcs élénk színe megmarad, a levegőn nem barnul meg. (Forrás: Dr. Oetker)

Letölthető táblázatok befőzés témában
Befőzési naptár
Ebből a naptárból megtudhatod, hogy nagyjából mikor érnek a gyümölcsök és a zöldségek. Májusban az eper és a cseresznye érik, ezek megjelenését és árát érdemes figyelni a piacon.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Receptek befőzéshez
Ebben a táblázatban összegyűjtheted, hogy milyen recepteket használsz a főzéshez, hol találod ezt a receptet. Kóstolás után lehet értékelni a kész lekvárt. Ha ezt a papírt elteszed a következő évre, akkor láthatod, hogy melyik recept működik és melyik nem.
Share

Hozzászólások

  1. Nagyszerű és praktikus ez is !
    És ha valakinek kevés lenne az üvegje – csak írjon, én rengeteget begyűjtöttem az évek alatt – szívesen átadom:)

  2. Szia Andi! Hol lehet csatos üveget kapni ha nincs? Van valami gyorsabv módja a fertőtlenítésnek a kifőzésen kívül?

  3. Én csak egyszerű eperlekvárt szeretnék

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük