Az utolsó pillanatra: FlyLady Crisis Cleaning

2010. 12. 22.

Amikor csak a vendégfogadás vagy az ünnep előtti napon van lehetőség rendet rakni, FlyLady crisis cleaning módszere nagy segítség. A módszer lényege, hogy 15 perces blokkokban egy nap alatt végigtakarítható a lakás.

Maga a takarítás úgy zajlik, hogy 3×15 perc takarítást egy 15 perces pihenő követ. Ezt lehet ismételni a nap folyamán addig amíg az időnk engedi. A crisis cleaning lépésiről részletesen FlyLady oldalán olvashatsz.
FlyLady módszereiben azt szeretem, hogy könnyen alakíthatók és gyakorlatilag bármilyen itthoni tevékenységre alkalmazható. Én úgy tapasztaltam, hogy a sok apróbb tennivalót érdemes ilyenkor elvégezni, a nagyobb munkák helyett. Így látványos lesz az eredmény, és sok dologgal lehet végezni a nap végére.
Ezzel a módszerrel például villám karácsonyi készülődést is lehet csinálni, 45 perc munka 15 perc pihenés.
Én így képzelek el egy utolsó pillanatos karácsonyi készülődést:
  1. Válassz ki egy karácsonnyal kapcsolatos feladatot, és 15 percig foglalkozz vele. Kezdhetsz például az ajándékok becsomagolásával, így rögtön látványos eredményben lesz részed. Amikor lejár az idő térj át a következő területre.
  2. Rendrakás a lakásban: a második 15 percben a látható felületeken felhalmozódott káoszt szüntesd meg, például  a dohányzóasztalon, íróasztalon. Az előszobában a fogasokról lehet elpakolni a nem használt kabátokat, készítsd elő a vendégpapucsokat, ha az ünnepek alatt vendégeket is fogadtok. A 15 perc lejártával tér át a következő területre.
  3. A következő feladat a takarítás: ha nekem csak egy napom lenne előkészülni karácsonyra, a nagy felületekre koncentrálnék. Portörlés, porszívózás, felmosás, konyhapult, étkezőasztal letörlése, kád vagy zuhany kitakarítása, wc tisztítás. 15 perc után hagyd abba amit csinálsz.
  4. Most következik a 15 perc pihenés: negyed órára tedd félre a rád váró feladatokat, pihenj, töltődj fel.
  5. Kezd újra az első lépéssel, és addig ismételd a 4 lépést, amíg elkészülsz a feladataiddal.
A nap végén az utolsó feladatok egyike lehet a fenyő feldíszítése, ez kellemes levezetése az egész napos munkának.

&nbsp

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük