Visszatérés a hétköznapokba

2010. 08. 22.

Újra és újra rácsodálkozom, hogy milyen gyorsan megy az idő. Olyan mintha épp csak pár nappal ezelőtt született volna a második fiam, pedig holnap már egy hónapos lesz. Ez egyben azt is jelenti, hogy egy hónap pihenő után holnaptól ismét én csinálok mindent a háztartásban, a férjem, és a nagyszülők is dolgoznak hétfőtől. Az elmúlt négy hétben el voltam kényeztetve: amióta hazajöttünk a kórházból csak néhányszor főztem, a takarítást pedig teljes egészében átvállalta édesanyám és anyósom. A férjem a gyerekek ellátásában segített.
Bevallom félek egy kicsit egyedül maradni a gyerekekkel és a háztartással. Már két gyerek napirendjét kell összeegyeztetnem a saját feladataimmal, amit egyenlőre nagyon nehéznek találok.
Még emlékszem milyen volt 2008-ban a Patrik születése után a teljes szervezetlenség és a káosz az életemben. Mindennel el voltam maradva, semmire se jutott igazán időm, se a családra és a barátokra, se a háztartásra. Ez az állapot majdnem egy évig tartott, és ugyanennyi ideig tartott utolérni magam. Nem szeretném ezt még egyszer átélni, ezért átolvastam az időgazdálkodásról szóló cikkgyűjteményemet, hasznos tippek után kutatva.

Ezeket az ötleteket találtam:

  1. Feladat megosztás: az egyszerűbb feladatokat nyugodtan rá lehet bízni a családtagokra, mint például a söprés, egyszerűbb bevásárlás, vagy a teregetés. Ha a családtagok kaphatóak rá, be lehet osztani, hogy ki mikor mosogat.
  2. Tanulj meg nemet mondani: ha éppen nem alkalmas az idő egy hosszas telefonbeszélgetésre, vagy vendégek fogadására, ne szégyellj nemet mondani! A te időddel te gazdálkodsz, csak te tudod, hogy mi fér bele a napodba.
  3. Teendők listája: este szánj rá pár percet és írd össze a másnapi feladatokat. Ezeket következő nap igyekezz maradéktalanul elvégezni. Ne vállald túl magad, egy gyerek ellátása kezdetben sok időt igényel, elég ha naponta 1-2 háztartási feladatot elvégzel pluszban az alapdolgokon kívül.
  4. Fókuszálás: egyszerre csak egy feladattal foglalkozz. Foglalkozz csak a főzéssel, amíg fő az ebéd, találd ki mit készítesz másnap. Ha van még egy kis időd, kezd el előkészíteni az alapanyagokat a következő napra. Jó minőségű frissen tartó dobozokban a megpucolt és felaprított zöldségek egy éjszaka alatt nem mennek tönkre.
Share

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük