A január és a hűtőszekrény

2021. 01. 11.

A január a hideg miatt igazán kedvez egy olyan teendőnek, amit én személy szerint évek óta halasztgatok. Ez nem más, mint a hűtőszekrény leolvasztása és alapos kitakarítása.

(Ez nem azt jelenti hogy nem takarítom időnként a hűtőt, de az alapos takarítás és leolvasztás mindig elmarad…)
Megnéztem a 14 napos előrejelzést, és a leghidegebb napokra – ami idén a január 15-ei hétvége – már be is terveztem a hűtő leolvasztását. A legjobb az egészben az, hogy nem kell végigkilincselni a rokonokat, barátokat, szomszédokat, hogy van-e hely a mélyhűtőjükben a cuccainknak, hiszen mindent kitehetünk egy lavórban a teraszra vagy a kertbe! Ugyanis azon a hétvégén – ha minden igaz – már mínuszok fognak ugrálni, így a mélyhűtött cucc akár a teraszon is átvészelheti a hűtő leolvasztását.

Szóval a terv a következő:

1. Kiszedek a hűtőből mindent, ezzel egy időben ellenőrzöm a lejárt termékeket, és megpróbálom megsaccolni, hogy mi van már 6 hónapnál régebben a mélyhűtőben. Ezeket már ki kell dobni, valószínűleg felolvasztás után kellemetlen meglepetést okoznának…
Vannak a mélyhűtőmben azonosíthatatlan hókupacok, ami azalatt van, az már biztos nagyon régi, így ők tuti kuka! 🙂

2. Amit megtartok a mélyhűtőből, azt beteszem egy nagy lavórba és letakarva kiteszem a teraszra. Bár lakótelepen lakom, de itt is fennállhat a madárkaki és a belemászó macska veszélye, így inkább biztosra megyek és letakarom a cuccot.

3. Amíg a hűtőszekrény olvadozik, átnézem a kamra – illetve a kamrát helyettesítő miniatűr szekrényeim – tartalmát. Ha már bemerészkedtem a konyhába, miért is ne? 🙂 Innen is kiszelektálom a lejárt termékeket. Az a pokoli nagy szerencsém van, hogy elsőszülött gyermekem imádja a konyhát rendbe rakni, és rendszeresen átnézi a konyhaszekrények tartalmát. Így itt nem fenyeget az a veszély, hogy óriási kukacok vagy zsizsikinvázió szemtanúja legyek, de azért pár lejárt élelmiszer így is a kezembe akadhat.

4. Mivel a hűtőmet 5 év alatt még egyszer sem olvasztottam le, fogalmam sincs, hogy a belőle elfolyó víz hogy távozik. Van lefolyója? Vagy csak simán a földre olvad? Mindenesetre felkészülök egy lavórral és felmosóronggyal és rendszeresen figyelem, hogy folyik-e a víz a hűtőből… Ha jeget kell kaparni, semmiféleképpen nem fémeszközökkel teszem. Ezek megsérthetik a hűtőrácsokat és a hűtő polcait, falát. (szólok a férjemnek, hogy tegye vissza a helyére a vésőt, a kalapácsot és a fejszét…)

Ugorjuk most át a kínos órákat, amiket esetleg a folyamatos felmosással töltök és folytassuk a teendőket:

5. Ha leolvadt a hűtő mindent kiszedek belőle, ami mozdítható, polcokat, tartókákat, stb. Ezeket beáztatom a fürdőkádban mosogatószeres vízbe. Amíg áznak alaposan kimosom a hűtőszekrény belsejét. Erre egy sima mosogatószeres víz is alkalmas – feltéve, ha nem találok penészt, akkor valami erősebb szert kell bevetnem. Persze ha valaki a természetes megoldások híve, akkor szódabikarbónás vagy ecetes langyos vizet is alkalmazhat. A lényeg, hogy minden kis résbe és sarokba is jussunk el. A hűtő hátuljában levő kis lefolyónyílásra kiemelt figyelmet fogok fordítani, mert az időnként sajnos bepenészedik. Azt még nem tudom, hogy hogy fogok benyúlni oda, de még van 10 napom kitalálni… 🙂
Update: megoldottam. 🙂 január 11-től lesz kapható az L betűs boltban ez a jó kis tisztítókészlet (mintha csak tudták volna, hogy kelleni fog):

6. A kitisztított hűtőszekrényt alaposan szárazra törlöm, és az elmosott kivehető részeivel is ezt teszem. Csontszárazan teszem őket vissza a hűtőbe.

7. Visszapakolok mindent a hűtőbe. (Gyereknek kiszervezhető meló… :-))

8. Iszom egy finom teát. Ma már nem főzök. Pizzát rendelek a családnak.

Érdekes tény, hogy november 15-én van a “Nemzetközi tisztítsd ki a hűtőszekrényedet!” nap, de szerintem ez nem igazán praktikus. Simán lehet novemberben még 10-15 fok kint, így meg kéne oldanunk a mirelit cuccok tárolását valahogy. Ezt januárban sokkal könnyebben megtehetjük. 🙂

Na ki tart velem a január 15-ei hétvégén egy jó kis hűtőtakarításra?

Share

Hozzászólások

  1. Szia! Én is hétvégére tervezem a hűtő takarítást. 🙂 Melyik az az L betűs bolt? Nekem is jól jönne egy ilyen kefe.

  2. Kedves Enikő, az a L-betűs bolt, ami úgy folytatódik, hogy idl (Lidl). 🙂 Ezen a héten nagyon jó háztartási eszközöket árulnak, van olyan tisztító kefe is, aminek 2 feje van, egy normális súrolófej, és egy kisebb vékonyabb, ami pont jó lehet a hűtőszekrény kis réseihez is. Hát akkor hajrá, hűtőpucolásra fel! 🙂

  3. Finta Istvánné Says: január 15, 2021 at 7:21 de.

    Nekem nem a kedvenc melóm a hűtőtisztítás,de most kedvet adtál hozzá,így én is neki állok a hétvégén

  4. Szuper! Akkor már legalább hárman fogunk hűtőt pucolni, majd gondolhatunk egymásra! 🙂 Mindent bele! (nekem sem a kedvencem, de egyszer muszáj túlesni rajta…)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük