Így kerülnek egy lapra a 2012-es terveim

2012. 01. 15.

Január, a lezárás és a folytatás (újrakezdés) hónapja

 

Nem tudom te hogy vagy vele, de én régebben semmilyennek  éreztem a januárt. A karácsonynak vége, a tavasz még messze. Mit lehet ilyenkor csinálni? Kevés kinti programot lehet szervezni (főleg ha hó sincs), marad tehát a lakás melege.  Mivel az újévi fogadalmakkal ellenérzéseim vannak, inkább megtervezem az aktuális évemet. Akár az egész januárt rászánom a célkitűzésre, úgy is hideg van, még nem hosszabbodnak olyan látványosan a nappalok. Jól esik esténként egy pohár tea mellett tervezgetni. Ez az egyik oka, hogy ebben az évben most írok először.

Amit ilyenkor teszek: papíron összegzem az elmúlt évet, leszedem a karácsonyi dekorációt és  a karácsonyfa díszeket, elpakolom a papírjainkat. Ezeknek a tárolásáról ebben a bejegyzésben írtam. Újrakezdésként szintén leírom az aktuális évre vonatkozó terveimet.

Korábban egy üres papírt használtam erre a célra, két éve viszont témánként kezdtem csoportosítani, így:


 • személyes fejlődés
 • házasság, családi élet
 • otthon
 • kapcsolatok más emberekkel
 • családi pénzügyek

Mindegyik témakörhöz írtam 5 kérdést, ezek segítségével fogalmazom meg a terveimet. 5 téma (életterület) 5 kérdéssel az éppen 25 dolog amit meg lehet valósítani.

Én szeretem egyben látni a dolgaimat, ezért a kitűzött céljaimat is határidőnaplómba írom bele. Év közben, ha úgy érzem elvesztettem a fonalat, fellapozom és elolvasom őket. Ez segít, hogy a jó irányba haladjak tovább.


Az Anya mindent megtervez 2012-es határidőnapló még kapható a Bookline online könyvesboltban. Vásárláshoz kattints ide >>

 

Hogyan tűzz ki célokat?

Még bőven van idő terveket szőni az idei évre, a megvalósításukra több mint 11 hónapod jut.  A következőt kell tenned:

 1. Vegyél elő egy üres füzetet, vagy keress a határidőnaplódban jegyzetoldalakat. A legjobb, ha minden életterületnek egy oldal jut, hogy legyen elég helyed írni.
 2. Az oldalak tetejére írd fel az életterületeket. Használhatod az én fenti listámat, vagy válassz az igényeid szerint. Például a karriert is beleteheted a listádba.
 3. Ezután vedd sorra az egyes területeket, és írd le, mi az amit szeretnél elérni. Írhatsz folyó szöveget, vagy feltehetsz magadnak kérdéseket. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, az én tervemben például ilyen kérdések szerepelnek:
 • Hogyan javíthatnék az egészségemen? (személyes fejlődés)
 • Hogyan tehetnénk erősebbé a házasságunkat? (házasság, családi élet)
 • Tervezünk lakásfelújítást, átalakítást? (otthon)
 • Vannak rossz kapcsolatok az életemben? Mit tehetnék, hogy ezeken javítsak? (kapcsolatok más emberekkel)
 • Hogyan javíthatnék a mindennapi pénzügyekhez való hozzáállásomon? (családi pénzügyek)

Hagyj magadnak gondolkodási időt: nem kell egyszerre minden területtel foglalkozni. Gondolkodj tervezgess, használd ki a januári pangást.

Neked van valamilyen bevált újévi szokásod?

 

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük