Pénteki motiváció: 15 percig bármit tudsz csinálni.

2013. 06. 07.

Ugye milyen kellemetlen amikor tudod, hogy valamit meg kellene csinálnod, de nincs hozzá kedved, utálod vagy egyszerűen csak unod? Ilyen esetekben legtöbbször halogatni kezdesz, és kifogásokat keresni, hogy miért is nem akarsz éppen most nekiállni. Képes vagy meggyőzni magad, arról, hogy ezt, meg ezt, nem is olyan fontos most megcsinálni. Ahelyett, hogy így tennél, nézz szembe a rád váró feladatokkal egy egyszerű módszer segítségével.

2009-ben Rendteremtő indulásával nagyjából egy időben ismerkedtem meg a FlyLady programmal. A napi rutinokat azóta is használom, a zónázást kevésbé, nem tudtam felvenni a FlyLady által kitalált ütemet. Van egy érdekes gondolat a 31 napos Beginner BabySteps porgramban, amiről azóta többször is bebizonyosodott, hogy működik.

FlyLady arra a kijelentésére gondolok, amikor azt mondja, hogy 15 percig bármit tudsz csinálni. Kibírod. Bevallom, először nem hittem, hogy működik. Azért mégis csak kipróbáltam, mert én már csak ilyen kísérletező típus vagyok.
Először a takarításnál vetettem be: Adódott egy helyzet, amikor nyűgös voltam, fáradt, egyszerűen nem akartam a takarítással foglalkozni, pedig tudtam, hogy kellene, legalább egy kicsit. Eszembe jutott ez a 15 perces szabály, fogtam a telefonom és beállítottam rajta az időzítőt. Körbenéztem a lakásban és gyorsan eldöntöttem mit kell takarítani. Belefogtam. Sikerült végeznem a porszívózással és a legkritikusabb helyen a portörléssel.
Egy másik eset munkával kapcsolatban: vannak olyan feladatai a munkámnak, amiket nem szeretek. Unalmas feladatok, de kihagyni nem lehet őket. Ha nagyon nem akarok ezekkel foglalkozni, halogatás és kifogások helyett beállítom az időzítést és hozzáfogok.

A legtöbb esetben ha használom a 15 perces időzítést, az első 3 percben mondogatom magamnak, hogy csak 15 percet kell kibírni, aztán átlendülök a nem akarom, utálom, unom problémán és belejövök az aktuális tennivalóba, legyen az takarítás, vagy valamilyen adminisztratív feladat.
Nagyon egyszerű az egész, vesz az ember egy mély levegőt, nekifog valaminek ami nehezére esik. Mindezt azzal a biztos tudattal, hogy 15 perc után abba is lehet hagyni. Még ha nem is készül vele az ember, legalább tudja, hogy csinált valamit. Az esetek 70%-ban én nem szoktam megállni a 15 percnél, hanem igyekszem befejezni amibe belekezdtem.

Ismeritek ezt a FlyLady-s szabályt? Nektek milyen sikerélményetek volt?

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük