Kipróbáltam: Farsangi fánk recept

2014. 02. 12.

Tej és tojásmentes

A farsangi szezon közepén vagyunk, nem maradhat ki a hétvégi főzőcskéből a fánk sem.
A receptek közlése kívül esik a Rendteremtő fő témakörein, mégis azért írok le időről-időre recepteket, mert tudom, hogy milyen kevés receptgyűjtemény van tejmentes diétához.
Ezt a fánk receptet Szőke Krisztina: Tej, tojás és szójamentes ételek receptkönyvében (143. oldal) találtam. Kipróbáltuk többször is, megunhatatlan és pillanatok alatt elfogy.

Fánk

Hozzávalók:
fél kiló liszt
egy csomag Dr. Oetker szárított élesztő
2 csipet só
2 evőkanál cukor
kb 2,5 dl langyos víz

Elkészítés:
A lisztben elkeverem az élesztőt, sót, cukrot és langyos vízzel puha tésztát dagasztok.
Duplájára kelesztem, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtom és kiszaggatom.
Forró olajban pirosra sütöm mindkét oldalát.

fank

Kiegészítésem a recepthez:
Többször is használtam már ezt a receptet, nekem 3 dl vizet vesz fel a tészta. A tésztába egy pici vaníliás cukrot is teszek, és pár csepp rum aromát.
Sütés után még melegen megszórom porcukorral.
Az én konyhámban kb. 25 perc alatt kel a duplájára. Egyszer sikerült ennél tovább kelesztenem, nem tett jót a tésztának, az az adag ehetetlen lett. Szóval figyelni kell.

Előkészítés: 10 perc
Kelesztés: kb 25 perc
Szaggatás és sütés: 20 perc
Kb 20 darab fánk készül ekkora adagból.

Nektek melyik a kedvenc fánk receptetek?

Share

Hozzászólások

  1. Vajon rendes kockaélesztő felével is hasonlóan jó eredmény kapható? 🙂

  2. Csányi Andi Says: február 12, 2014 at 3:51 du.

    Debcsillu: elvileg igen. A kockaélesztőt tejben szokták felfuttatni, szerintem ha 0,5 dl tejben futtatod akkor elég mellé 2,5 dl víz, így meglesz a kb 3 dl folyadék. De ez csak az én elméletem, lehet hogy megér egy próbát. Mit gondoltok sima élesztővel így működne?
    Ha valaki kipróbálta írja meg kommentben!

  3. Én már nem futtatom az élesztőt, mióta egy régebbi kalácsrecept azt írta hogy a cukorral összekeverve folyékonnyá válik az élesztő, így simán csak kikavarom most már és hozzá zuttyantom a többi cucchoz, így is simán megkel, szóval este lehet h kipróbálom így ezt a fánkot és majd beszámolok milyen lett 🙂

  4. Csányi Andi Says: február 12, 2014 at 11:19 du.

    Debcsillu: Nem tudtam, hogy így is lehet használni a kockát. Mindenképpen írd meg a tapasztalatodat, másoknak is jól jöhet 🙂

  5. Kedves Andrea!
    Sütöttem ma a recepted alapján, el is fogyott estére. Az elején megijedtem, nehezen lehetett gyúrni-dagasztani, de végül szép sima tésztát kaptam. A receptet kiírom, használni fogom, emlékeztetőnek ott lesz, hogy jó ujjnyi vastagra nyújtsam, ne legyen vékonyabb, és elég világosra sütni, ha túlsül, cipőtalp lesz!
    Üdvözlettel Melinda

  6. Csányi Andi Says: február 17, 2014 at 9:47 de.

    Kedves Melinda! Köszönöm az észrevételeidet.

  7. Horváthné Gész Hajnalka Says: március 9, 2014 at 9:17 de.

    Mivel lányom tejfehérje érzékeny, kitapasztaltuk, hogy langyos-cukros vízben is szépen felfut bármelyik élesztő.
    Ha mégis ragaszkodunk a “tej-érzéshez”, keverhetünk a vízbe növényi tejport is, vagy a gyógytápszerből (mi a Pepti plusz 2-t használjuk) 1 mérőkanálnyit – ettől még “szebben” kel meg a tészta.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.