Papírokon az életünk

2010. 01. 29.

Januárban kellene az előző évi közüzemi számlákat és egyéb kivonatokat átpakolnom az archiváló dobozba, de nehezen veszem rá magam a több centiméternyi papírhalom mozgatására. Pakolás helyett inkább összeszedtem néhány fontos információt a háztartásokban fellelhető papírokról.

Papírok, amiket tárolunk
    – személyes iratok: anyakönyvi kivonatok, bizonyítványok, orvosi papírok, bankszámla kivonatok
    – munkával kapcsolatos iratok: munkaszerződés, fizetési papírok, adóbevallás
    – lakással kapcsolatos papírok: közüzemi számlák, tulajdoni lap, közjegyzői okirat
    – vásárlások: jótállások, blokkok, áfás számlák
Meddig érdemes megőrizni a papírjainkat?
  • A születési, házassági, halotti anyakönyvi kivonatokat, a bizonyítványokat tartsd biztos helyen. Ha új állást keresel, kérhetik, hogy mutasd be a diplomádat. Az orvosi papírokat (zárójelentések) érdemes egy életen át megőrizni, mert beavatkozások vagy hosszabb kezelések alkalmával kérdezik az előzményeket. A lakás tulajdoni lapja, és a közjegyzői okirat (például lakáshitel esetén) szintén a hosszú távon megőrzött dokumentumok közé tartozik.
  • Az adóbevallásokat a naptári évtől számított öt évig kell megőrizni. Például a 2007-es bevallást 2012. december 31.-ig őrizd meg.
  • Hasznos dolog egy-két évre visszamenőleg megőrizni a közüzemi számlákat. Tartsd meg a befizetési bizonylatokat is, ha átutalással intézed a befizetéseket, akkor írd rá a számlára az utalás dátumát, így szükség esetén könnyen visszakereshetők a befizetések.
  • A munkaszerződéseket szerintem addig érdemes őrizni, amíg az adott cég foglalkoztat, ha a felmondási procedúra problémamentesen zajlik, a régi szerződésektől meg lehet válni. Egy évig mindenképpen tárold a bérpapírokat, és minden olyan iratot, ami igazolja, hogy bevételed volt. Az éves adóbelláshoz szükséged lesz ezekre.
  • A jótállásokat értelemszerűen addig kell őrizni, amíg le nem járnak. Gyűjts minden jótállást egy helyen, így nem kell fél napig őrülten keresgélni a lakásban, ha elromlik a tévéd és elvileg még van rá garancia. A legtöbb esetben a vásárláskor kapott áfás számla vagy blokk is szükséges a garancia érvényesítéséhez, ezeket is tartsd meg. Ha a megvásárolt áru nem jó, akkor blokk ellenében van lehetőség visszakérni az árát, vagy cserét kérni (sajnos a kereskedő ennek nem minden esetben köteles eleget tenni, vásárlás előtt kérdezz rá a lehetőségekre).
5+1 ötlet a papírok tárolására
  1. Minden fontos papírt tarts egy helyen. Például egy fiókos szekrényben, vagy az íróasztalod fölé szerelt polcon, vagy a könyvespolcodon kialakított tároló részen. A lényeg, hogy keresd meg a számodra megfelelő megoldást.
  2. Csoportosítsd a papírokat típusok szerint, és úgy rendezd el a tárolóban. Az egyikben legyenek a személyes iratok, a másikban a lakás papírjai, ha sok orvosi papírod van, ennek is érdemes külön tárolót beszerezni.
  3. Címkézd fel a tárolókat, hogy hamar megtaláld amire szükséged van.
  4. A napi postáról legkésőbb aznap esete döntsd el, hogy minek mi a sorsa. A reklámleveleket dobd a kukába, a számlákat fűzd le, ha egy levél különösen fontos információt tartalmaz (bírósági meghallgatás időpontja, fizetési  felszólítás, ügyintézéssel kapcsolatos információk) írd fel a határidőnaplódba, hogy el ne felejtsd.
  5. Legalább évente egyszer tegyél rendet a papírok között, dobd ki, ami már nem aktuális, vegyél új tárolókat ha szükséges, vagy csoportosítsd másként az iratokat a könnyebb kezelhetőség érdekében.
5+1. Lehet, hogy a papírok sok esetben unalmas dolgokat tartalmaznak, de a velük való foglalkozásnak nem kell annak lennie. Használj színes vagy mintás tárolókat, amik illenek a lakásod hangulatához, ezzel is szépíted az otthonodat.
Share

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük