Omlós mézeskalács – recept

2012. 12. 18.

Engedjétek meg nekem, hogy karácsony előtt egy héttel picit elkalandozzak a blog fő témájától: ma mézeskalácsot sütünk. 🙂

Számomra a karácsony egyet jelent a mézeskalács és a forralt bor illatával, karácsonyibb lesz tőlük a hangulatom. Mézeskalácsot szinte mindenki készít, ám az egyszerűsége ellenére nem mindig sikerül jól.
Ezért arra gondoltam, hogy megosztom veletek azt a receptet amit anyukámmal használunk. Mi még nem csalódtunk ebben a receptben, remélem nektek is olyan jól fog sikerülni mint nekünk.
Azt nem tudom, hogy anyukám kitől kapta a receptet, tehát pontos forrást nem tudok megjelölni.

Omlós mézeskalács

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 1 dl méz
  • 15 dkg sütőmargarin
  • 1 tojás
  • 1 dl tejszín
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2-4 kávéskanál Kotányi mézes fűszerkeverék

Elkészítés

  1. Olvaszd meg a mézet mikróban. 700 watton elég 30 másodpercig melegíteni.
  2. Kisebb tálban keverd össze a lisztet a fűszerkeverékkel és a szódabikarbónával.
  3. Egy nagyobb tálban keverd habosra a sütőmargarint, a cukrot és az olvasztott mézet. Add hozzá a tejszínt és a tojást a mézes keverékhez. Keverd bele a fűszeres lisztet is, és gyúrd össze.
  4. Az elkészült tészta puha és ragacsos lesz. Csomagold be frissentartó fóliába és 1 éjszakára tedd hűtőbe.
  5. Miután kivetted a hűtőből, hagyd melegedni a tésztát, hogy jól lehessen nyújtani. Lisztezett deszkán nyújtsd vékonyra (max fél centi) a tésztát.

Sütési hőfok: gáz – 180 fok
Sütési idő: 5 perc

Fagyasztóba
Készíts dupla adagot a tésztából. Az egyik csomagot a hűtőbe, a másikat a fagyasztóba tedd. A begyúrt tészta 3 hónapig áll el.
Miután kiveszed a fagyasztóból, néhány óra alatt kienged. Amikor a tészta már szoba-hőmérsékletű és puha, elkezdheted kinyújtani.

Tejallergia esetén: A főzőtejszínt helyettesítsd növényi főzőkrémmel. Az eredmény így is ugyanolyan jó lesz, leteszteltük.

A mézeskalács receptet pdf-ben az alábbi linkre kattintva le is töltheted:

Omlós mézeskalács
Share

Hozzászólások

  1. Andi!
    Nagyon finom ez a mézes, megsütöttem és Anyukám új kedvence már. Kellemes illatú lett a konyha, igazi karácsonyi hangulatot kaptunk.
    Köszönöm szépen a receptjét. A fotóját feltöltöm a http://receptekviolanagyitol.blogspot.hu oldalra
    Áldott Karácsonyi Ünnepeket Kívánok Neked és Kedves Olvasóidnak.

  2. Zsuzsanna Says: május 28, 2013 at 2:00 du.

    A héten kipróbálom!
    A pdf-re rátehetnéd a linkedet, mert így nem fogok rá emlékezni hol is találtam…

  3. Ebből lehet csinalni adventi koszorút is?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.