Meddig áll el a hűtőben?

2012. 04. 25.

Sokszor említem, hogy azért jó előre megtervezni a heti menüt, mert így hét elején egyben be lehet szerezni az alapanyagokat. Ha berendszeresíted a heti nagybevásárlást, akkor egyszer kell hosszabb időt eltöltened vásárlással, a hét többi napján az egy-két elfogyó élelmiszert (tej, kenyér, felvágott) gyorsan meg lehet venni.

Amikor több napra előre veszel élelmiszert jó tudni, hogy mi meddig áll el a hűtődben. A bejegyzés megírásához több honlapot is átböngésztem, ezekből állítottam össze a listát, tehát az eltarthatósági idők nem az én fejemből pattantak ki.

A vásárlást követően ennyi időn belül használd fel az élelmiszereket:

Húsok

A legromlandóbb árú 2-3 napig a hűtő legalsó polcán közvetlenül a zöldségtároló rekesz felett.

 • nyers darált hús 5 -6 óra
 • nyers halhús 1 nap
 • baromfihús 1-2 nap
 • belsőségek 1-2 nap

Felvágottak

 • gépsonka, párizsi, krinolin 2 nap
 • virsli 2 nap
 • szalonna (bacon) 7 nap

Tejtermékek

Bontatlanul a csomagoláson jelzett ideig, felbontás után ennyi ideig:

 • friss tej 1 nap
 • tejszín 2-3 nap
 • tartós tej 4 nap
 • tejföl, lágy sajt, túró 4-5 nap

Zöldségek

A zöldségtartó rekeszben tárolva

 • gomba 1-2 nap
 • saláta, sóska (zacskóban): 2-3 nap
 • borsó, zöldbab: 3-4 nap
 • karfiol, zöldhagyma, petrezselyem, zeller, cékla (csomagolva) 8-12 nap
 • zöldpaprika, paradicsom: 10-12 nap

Gyümölcsök:

A zöldségtartó rekeszben tárolva

 • cseresznye, meggy, barack 2-3 nap
 • málna, eper, szeder 2-3 nap
 • ribizli, egres 1 hét
 • alma, körte, szilva: 2-3 hét

A déli gyümölcsök nem igényelnek hűtést, a hideg kárt tesz bennük.
Egyéb:

 • tojással készült krémek 1-2 nap
 • nyers lángos tészta 1 hét
 • gyümölcs és zöldség konzerv felbontás után  2-3 nap (nem a fémdobozban, hanem fedeles műanyag dobozban)
 • tojás 4-5 hét

Amikor a biztonságosan 1-2 napig eltartható alapanyagokból készül később étel, azt az alapanyagot a fagyasztóba érdemes tenni. Ezzel a megoldással lehet egy hétre előre bevásárolni és mindent frissen tartani. A fagyasztott alapanyagot a felhasználás előtti este a hűtő legfelsőbb polcára tedd át, így reggelre szinte teljesen felenged.

Főzés után a megmaradt ételt amint kihűlt tedd hűtőbe. Rövid időn belül fogyasszátok el őket:

 • főtt tésztát nem ajánlott hűtőbe tenni
 • főtt hús 1-2 nap
 • főtt vagy sült hal 1-2 nap
 • fasírt 2 nap
 • sült hús 3-4 nap
 • leves 3-4 nap

***
Frissítés 2015.10.03:
Az ételek eltarthatóságát nagyban befolyásolja a helyes tárolás, és az, hova kerülnek a hűtőben. Ezért fordulhat elő, hogy valami tovább is megőrzi a frissességét, mint amit a listában olvashattok.
Valamint még egyszer elmondom, ezek javasolt eltarthatósági idők, vagyis ennyi ideig biztosan nem romlanak meg az élelmiszerek.
***

Szeretnétek ebből a listából letölthető változatot?

Share

Hozzászólások

 1. Körtvélyessy Andrea Says: április 25, 2012 at 11:52 de.

  nagyon hasznos cikk.Jó lenne ha le lehetne tölteni.

 2. Nagyon hasznos, ahogyan összeszedted, köszönjük szépen!

  Én szeretnék belőle letölthető változatot, már olvasás közben elgondolkodtam, hogy valamilyen táblázatos formában talán nekem sem ártana a hűtőre, sőt! Kimondottan praktikus lenne.

  A főtt tésztát miért nem lehet hűtőbe tenni? Biztos csak én nem tudom, de szeretném!

 3. jó cikk

  van arra is esetleg módszered, hogy a termékeket hogyan jelöljük meg mikor tettük a hűtőbe (pl. zöldség)

  a táblázat szerintem is jó ötlet

 4. Csányi Andi Says: április 25, 2012 at 2:38 du.

  Inga: Tedd műanyag dobozokba a zöldséget, (tető nélkül, mert ha lefeded benedvesedhet a zöldség és penészes lesz), az oldalára szárazon törölhető filccel írd rá, hogy mikor vetted, vagy egyből a lejárat dátumát. A dobozok abban is segítenek, hogy ne csússzanak egymásra a különböző dolgok amikor a fiókot kihúzod.
  Másik megoldás, hogy papírra felírod mikor tetted a hűtőbe és egy mágnessel a hűtőajtóra teszed. Nohát, mindjárt ehhez is tervezek letölthetőt.

 5. Csányi Andi Says: április 25, 2012 at 2:49 du.

  Amaranta: a tésztával azért kell óvatosan bánni, mert az ételmérgezéseket okozó mikrobáknak nagyon jó környezet. Nálam többször is előfordult, hogy másnapra a tészta nyálkás lett, vagy fura mellékíze volt. Ezért inkább csak akkora adagot főzök ki amit tudom, hogy megeszünk.

 6. Pedig mióta az eszemet tudom rendszeresen tárolt Édesanyám is kifőtt tésztát a hűtőben, de van hogy nálunk is napokig bent van. Még sosem volt vele gondunk, így ez az infó nagyon meglepett.

 7. Tudod esetleg, hogy a centrifugázott gyümölcs és zöldséglevek meddig lehet fogyasztani? (kisgyereknek) hűtő és szabadlevegő is érdekel
  köszi

 8. Igen a tésztás dolog engem is meglepett, nekem még bajom sose volt vele, a szerdán este főzött spagetti jó még pénteken, sőt szombaton is. Lehet, hogy befolyásolja a dolgot, hogy mindig elég sok olajat öntök rá, az talán segít a romlás késleltetésében.

 9. Körtvélyessy Andrea Says: május 5, 2012 at 5:11 du.

  Nekem sem volt még soha bajom a főtt tésztával.Gond nélkül eláll 3 napig is a hűtőben.

 10. Csányi Andi Says: május 15, 2012 at 10:07 de.

  Inga, utána kellett olvasnom a kérdésnek, nincs tapasztalatom gyümölcscentrifugával. Azoktól akik használnak gyümölcscentrifugát annyit tudtam meg, hogy hűtőben 1-2 napig állnak el a levek. Szerintem szabad levegőn, szobahőmérsékleten 1 napot kibírhat a gyümölcslé, viszont 30 fok fölött úgy gondolom pár óránál többet nem. Én inkább mindig hűtőben tartanám a levet.

 11. köszi

 12. Lunder Vince Says: július 26, 2012 at 7:07 du.

  Nagyon érdekes cikk! Épp csak én nem értek vele egyet!
  Hogyan határozod meg egy étel elállóságát? Hány fok van a hűtődben? Ha mindennap megkevered (szedsz az ételből) azzal elvileg frissíted, akkor mennyi ideig fogyasztható?

  Én speciel egy borsópörköltet majd egy héten át fogyasztottam (természetesen magán célra) Hol krumplival, hol rizzsel. Nem vettem észre minőség, vagy egyéb romlást rajta a 7. napon sem!

 13. Valamit rosszul csinál a poszter, vagy nem jó a hűtője, ugyanis nálam a dolgok 2-3x ennyi ideig is elállnak. (Kivéve a nyers húsokat, azok tényleg gyorsan romolhatnak.)

 14. nagyban függ az ételek eltarthatósága a hűtő minőségétől – és itt nem csak arra gondolok, hogy hány fokot tud, hanem hogy milyen technológiával “dolgozik” – mert a mai modern hűtők meglehetően másképp hűtenek mint a régebbi (pláne egy, vagy több évtizedes) társaik…

  csak példaként: nekem modern, no frost technológiás hűtőm volt korábban is, amivel elégedett voltam, mindaddig amíg nem nőttük, és be nem ruháztunk egy ugyanolyan márkájú, szintén no frostos side by side hűtőbe, és itt nem utóbbi attribútum a lényeg, hanem az, hogy döbbenettel tapasztaltam, hogy milyen pontossággal szabályozható a hűtőtér hőmérséklete, az egyes fiókok páratartalma (húsoknak és zöldségeknek külön-külön), és hogy a teljes szag- és illatmentesség nem csak üres duma, valóban hatékony! továbbá, hogy bármit tárolok (és felejtek!) a normál hűtőtérben, az egyszerűen nem akar megromlani;)

  és ez most nem vicc, minden élelmiszertípus sokkal tovább áll el a – gondolom majdnem teljesen – páramentes környezetben, pl. a vészmegoldásként hűtőben állandóan tartalékolt szeletelt-csomagolt szendvicskenyér a normál szav. idején túl hűtőben max. pár nappal tovább tartható el, de ebben egy hónapis is simán ehető marad, de volt olyan, hogy két hónapra is bent felejtettünk egy zacskónyit, és bár azt már megenni nem mertük, de teljes mértékben penészmentes volt!

  szóval, tényleg fontos szempont az, hogy milyen a hűtő, ezért egzakt számokat nem hiszem hogy érdemes lenne megállapítani, azok maximum kiindulópontnak jók, talán érdemes esetleg az étel állagára és illatára támaszkodni, az én orrom pl. nagyon finnyás, hamar megérzem, ha valami már nem az igazi;)

 15. Ez borzasztóan vicces, kicsit túlparázod a dolgot.
  Szerinted a hentespultban friss a hús?? :DDD
  5-6 óra a darálthús??? ne viccelj, sokkal tovább elállnak a dolgok a hűtőben, már a boltban 1-2 napot állnak mire hozzád jutnának.

 16. Csányi Andi Says: február 17, 2014 at 10:26 du.

  Józsi: Nem magamtól találtam ki az eltarthatóság idejét, vagy azt, hogy a nyers hús mennyire romlandó. Több helyen is olvastam, és átlagosan ennyi időt javasolnak a darált húsnak.
  Nyáron 38 fokban jártam már úgy, hogy a megvett darált hús bűzlött, mikor otthon kibontottam. Az egy dolog, hogy a boltban ott lehetett a hús mondjuk már előző nap is, de gondolom a 40 perces út a buszon a melegben sem használt neki. Óvatos vagyok a nyers darált hússal, ez van. 🙂 Vagy néhány órán belül felhasználom, vagy inkább megy a fagyasztóba.
  A korábbi hozzászólóknak is igazuk van abban, hogy a hűtő típusa sem mindegy. Nekem egy régebbi típus van, ebben nem maradnak olyan sokáig ehetőek a dolgok mint egy side by side no frostos hűtőben.

 17. Józsinak igaza van. A vidéki húsboltokba hetente egyszer (kedden) jön friss hús, nem véletlenül 1 hét a szavatossági idő is.

 18. én csak megköszönni tudom ezt a posztot, mert számomra nagyon hasznos volt. szerintem kitűnő kiindulópont. na és a hozzászólások: eddig nem is tudtam, hogy ilyen nagy különbség van hűtő és hűtő között, így amikor legközelebb hűtőt veszek (láthatólag fél éven belül), akkor már jobban utána fogok nézni annak, hogy melyik mit tud.

 19. molnár réka Says: december 16, 2016 at 5:59 du.

  A nyers mézeskalács tészta meddig áll el ha tojás is van benne? Lassan egy hetes

 20. Csányi Andi Says: december 17, 2016 at 5:44 du.

  Hűtőben én nem tartottam eddig fél napnál tovább. Ha nekem állna ennyi ideje a hűtőben, már nem használnám fel.

 21. Guti Ambrus Says: február 7, 2017 at 12:15 du.

  Hát, Neked sokkal több eszed van, mint amennyinek kellene lenni!Fantasztikus vagy!
  Ilyen okos lánnyal rég találkoztam!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.