Főzés egyszerűbben: 1 alapanyag, 3 féle étel, 7 napra

2013. 02. 08.

Az interneten böngészve az ember óhatatlanul belebotlik amerikai vívmányokba. Az egyik ilyen dolog, amin egy kicsit felhúztam a szemöldököm a Once a Month Cooking volt, vagyis az egyszer főzni egy hónapban technika. A lényege, hogy havonta egyszer, vagy kéthetente egyszer van főzés, ilyenkor több étel is készül és minden megy a fagyasztóba.

Bevallom nem nagyon tudom ezt elképzelni a gyakorlatban, még annak ellenére sem, hogy rengeteg leírást és receptet elolvastam a témában.
Nektek menne? Írjatok meg hozzászólásban!
Hosszú idő után megint elővettem ezt a témát és rágódtam rajta egy kicsit. Végül úgy döntöttem, megér egy kísérletet a dolog. Szóval az egy hónapra előre főzés számomra a megvalósíthatatlan kategória, de arra gondoltam, talán kicsiben is érdemes megcsinálni. Azt találtam ki, hogy ha már úgy is veszek darált húst a fasírthoz, akkor veszek többet és darált húsból elkészítek még 2 másik ételt is.
Olyan ételeket választottam, amikről tudom, hogy jól fagyaszthatók és kiolvasztás után is finomak.
A kísérletben ezt a 3 ételt készítettem el:

  • fasírt
  • hideg húskenyér (GoodFood magazin 2012 augusztusi szám)
  • bolognai szósz

A bevásárlással jól jártam, a darált hús akciós volt, így 400 forinttal kevesebbet költöttem, mint terveztem. Fűszereket, tojást és paradicsomszószt nem kellett vennem, mert mind volt itthon, így a hús mellett csak 1 zömlére és 1 répára volt szükségem.

Az előkészítés és a főzés nem volt bonyolult, a fasírt és a húskenyér szinte ugyanúgy készül. 2 edényben összekevertem a hozzávalókat az ételekhez. Végül a bolognaihoz kezdtem hozzá.
Miközben a bolognai készült, kisütöttem a fasírtot és a sütőben megsült a húskenyér.
A fasírt fele azonnali fogyasztásra készült, a másik része ment a hűtőbe a következő napra. A bolognai szószt 2 adagra osztottam, a húskenyeret felszeleteltem. Amikor ezek kihűltek betettem az adagokat a fagyasztóba. A húskenyér szeleteket egymás mellé tettem, hogy ne fagyjanak össze és később szeletenként tudjam kivenni a fagyasztóból. A megfagyott húskenyér szeleteket fél nappal később betettem egy mélyhűtő zacskóba, hogy kevesebb helyet foglaljanak.

Tipp: Frissen elkészült ételt érdemes a fagyasztóba tenni, mert ezeknek az ételeknek kiolvasztás után is jó ízük van, és az állaguk is olyan mintha akkor készült volna.

Akkor most nézzük a kísérletemet számokban:
Darált hús (2kg), zsömle (1db), répa (1db): 2000 Ft
A fasírt és a húskenyér összeállítása: 30 perc
A bolognai hozzávalóinak előkészítése: 10 perc
Sütés és főzés: 70 perc (egyszerre készültek az ételek)

Az elkészült ételek mennyisége 2 emberre számolva:
(hétköznapra terveztem ezeket az ételeket, a férjemnek és magamnak, ezért a gyerekeket most nem számoltam bele az adagokba)
Fasírt: 2 napra való adag
Bolognai szósz: 2 napra való adag
Hideg húskenyér: 3 napra való adag (a húskenyeret körettel lehet ebédre enni, vagy zsömlébe téve salátával, uborkával, paradicsommal és egy kis hagymás csatnival vacsorának is kiváló)

+ bónusz étel: a húskenyérről le kellett önteni a húslét, ebből szintén fagyasztható húsmártást készítettem.

Tehát a végeredmény:
110 perc munkával, 7 napra való ételt készítettem.
Árban is jó az eredmény, napi szinten 285 Ft körüli összegre jön ki. Ha ehhez hozzátesszük a köret árát, és egy kis savanyúságot akkor 1000 forint körül van a végeredmény.

Sikeresnek tekintem a kísérletet, időnként biztosan főzök majd ilyen módon pár dolgot előre.

Share

Hozzászólások

  1. Abosné Lazányi Mariann Says: február 8, 2013 at 3:09 du.

    Szia!

    A OAMC oldalt én is sokszor nézegettem már, nagyon jó ötletnek tartom. Bár a havi egy főzés nekem is kicsit utópisztikus, különösen figyelembe véve a fagyasztóm méretét. Arról nem is beszélve, hogy a menütervezés rutinja még mindig csak az álmaimban létezik nálam. De ha lenne olyan oldal, ami kifejezetten itthon elkészíthető, magyar receptekre épülve mondjuk 1-1 heti ilyen menüket ajánl, biztos én is kipróbálnám.

  2. Körtvélyessy Andrea Says: február 8, 2013 at 3:51 du.

    Az az igazság, hogy nekem a menü sorral nem lenne bajom.Évek óta leírom a heti menüt és kiteszem a hűtőre, így nem kell nyolcvanötezerszer elmondani családtagjaimnak ,hogy mi lesz az ebéd.Lárják egész hétre.Ezt már évek óta csinálom,majd elteszem.Szóval egész évszakra valót meg tudnék főzni , ha akarnék.De nem akarok,még egy hétre valót sem.Amit leírtál Andi,az jó,a húsos ételeket én is lefagyasztom.De, semmilyen -zöldséges ételt nem fagyasztok.Először is messze van a faygasztott a frissenkészülttől,másod sorban, az egészséges étkezést is alapul veszem.Az, hogy egy zöldségfélét megfőzzek,plussz még le is fagyasszam,szerintem ez már sok.
    Amit én leginkább szeretek,az az, hogy amikor bevásárolok,akkor a húsokat konyhakésszé teszem.A pörköltbe valót felkockázom,úgy megy a fagyasztóba. A darált húst ha fasírtnak tölteléknek kell,akkor elkészítem, és így megy a fagyasztóba. Így ha el akarom készíteni, akkor csak kiengedem,és már mehet is a káposztába, paprikába,karalábéba,akármibe.Amit még fagyasztok az a főtt rizs, így például egy rakott kel elkészítése minimális idő,mégis úgymond frissen készül.a húsokhoz visszatérve,a rántott húshoz valót is bepanírozom és mehet a fagyasztóba.De már elkészített rántott húst soha nem tennék fagyasztóba.
    Szerintem a tésztás ételek is borzalmasak fagyasztva.Na,most ha azt frissen főzöm ki,akkor meg amíg fő eltudom készíteni a zöldséges ragut meg a szószt,pillanatok alatt megvannak,akkor meg miért ne ennénk frisset.

  3. Szia!
    De szép is lenne…egy hónapban egyszer főzni!
    Ez a darálthúsos dolog viszont jól hangzik.
    Én kockára darabolt húsból szoktam nagy adag pörköltet készíteni, kiadagolva fagyasztani. Kiengedve több mindenre jó. Zacsis rizzsel kész a rizseshús. Ha kockára darabolt sült krumplit fokhagymával,borssal,töröttpaprikával fűszerezem,és ezzel keverem össze,kész a hamis brassói.Ha pedig nokival ennénk,akkor a pörköltet nem csak melegítem,hanem borssal fűszerezett habarással felfőzöm. (Nyami!!)
    Persze minimum a körettel bajlódnunk kell,de így is sok időt spórolhatunk!

  4. kdoria (Királyné Ria) Says: február 8, 2013 at 7:29 du.

    Szia!
    Én rendszeresen főzök úgy, hogy maradjon a fagyasztóban. Azt tapasztaltam, hogy a húsételek (pl. pörkölt, húsleves) jól fagyasztható akár nagyobb, akár kisebb mennyiségben is. De készítettem már párizsiból és háromszög sajtból töltött rántani való párizsit, amit csak gyorsan meg kell sütni és kész is. Tetszőleges ízű kenhető sajtot lehet választani, a családom leginkább a szalámist és a sonkást szereti. De szoktam nagyobb mennyiségű vöröshagymából pörköltalapot készíteni, adagokban lefagyasztani, és kivenni, amikor a marha- vagy csirkepörkölt főzéséhez szükségem van rá.

  5. Sok otlet van. De szerintem a legfontosabb a csalad egeszsege, es azt a minel frissebb etel biztositja. Magunkon segiteni, hogy konnyebb legyen azt lehet de a logikus hatarok kozott- ez az etelsort amit te elkeszitettel el tudom kepzelni, de egy honapra elore szeintem tulzas es egeszsegtelen.

  6. Írjatok sok receptet, kíváncsi vagyok mit lehet még fagyasztani! 🙂
    Én a következőket szoktam: húsleves, gulyásleves (krumpli nélkül), fasírt, bolognai, csőben sült sajtos makaróni, sajtos-tepsis húsi, lasagne, cannelloni, rizs, pörkölt, chilis bab, rántott hús nyersen-panírozva, lángos tészta nyersen, baconbe tekert hús, currys vagy fűszeres húsok, muffin, kókuszgolyó, gofri, kifli, kenyér.

  7. Vass-Szalontai Anix Says: február 9, 2013 at 9:44 de.

    A heti – 2heti főzés nálunk már évek óta megy. 🙂
    2-max.3 napig eszünk a hűtőből, aztán előkerülnek a fagyasztóból a dolgok. 7köznap max. köreteket (pl. rizs, tészta) szoktunk főzni a húsok, szószok mellé. Ill. frissensültnek való bepácolt, bepanírozott húsok kerülnek ki a fagyóból, amiket már csak ki kell sütni.
    Emellett a férjem miatt nálunk minden 7en van húsleves, ami szintén hetente 1x készül, aztán a fagyasztóba kerül.
    Lehet, hogy azért is alakult ez így, mert nálunk a férjem főz, ő pedig évekig csak 1-2 hetente jött haza, olyan messze dolgozott…

  8. Én kockára darabolt húsból készítek extra nagy adagot,kiadagolom, fagyasztom. Felengedés után több módon használom. Zacsis rizzsel keverve kész a rizseshús. Ha a kocka sült krumplit fokhagymázom, borsozom,paprikázom,ezzel keverve brassói. Ha nokival fogyasztanánk akkor nem csak melegítem,hanem borsos habarással forralom,így a szafttal újabb finomság készül egyetlen alapból.
    A hétköznapokban sok időt takarítok meg így!

  9. Én megvalósíthatónak tartom, lefagyaszthatsz elöre elkészitett gnocchit, muffint is, és jól müködik ez a fajta szervezés egytálételekkel (lasagne, zoldsegek besamellel leöntve, sajttal megszórva, lefagyasztva, sós torták lefagyasztva).

    Lényegében arról van szó, hogy kell 3 nap szabadidö vagy majdnem:
    Menutervezés 1 óra, ha már van tapasztalatunk
    Bevásárlólista másik 1 óra, ha precíz akarsz lenni
    Bevásárlás 1,5-2 óra utazással, elpakolással együtt
    Fözés elötti napon minden hozzávalót feldarabolni és lemérni, hütöbe tenni
    Fözés napján KONCENTRÁLT FIGYELEM 6 órán keresztül (fözés, mosogatás, fözés, mosogatás)
    Ezután mindent a hütöbe tenni zacskokban, vignettázva, és másnap reggel spéci mód eltenni a fagyasztóba.

    Ha összeszámolod, mennyi idöt töltesz bevásárlással, sorbanállással és fözéssel 1 hónap alatt összesen, akkor 6 óra fözés és 2 óra bevásárlás nem olyan ijesztö, mint elsö hallásra, de megfontolandó, hogy van-e erre EGYSZERRE ennyi idöd úgy, hogy addig senki se zavarjon…

    De én szuper ötletnek tartom:)))

  10. Csányi Andi Says: február 11, 2013 at 10:17 de.

    Sziasztok! Köszönöm a sok hozzászólást, mellette és ellene is. Nagyon jó ennyiféle véleményt és elképzelést látni.

  11. Csányi Andi Says: február 11, 2013 at 10:20 de.

    Gribedli: Nagyon jól átláttad az egész folyamat lényegét! A ráfordítandó időt tekintve én is hasonlóra jutottam.

  12. Csányi Andi Says: február 11, 2013 at 10:22 de.

    Aranka: köszönöm az ötleteket.

  13. Csányi Andi Says: február 11, 2013 at 10:24 de.

    vporban: Ez is egy fontos szempont, köszönöm.

  14. Csányi Andi Says: február 11, 2013 at 10:29 de.

    Körtvélyessy Andrea: tésztát tényleg nem lehet fagyasztani, azt mindenképpen frissen kell kifőzni. Zöldséges ételeket eddig én sem nagyon tettem el, nyers zöldséget, vagy egy rövid előfőzés után pl. kukoricát már eltettem és annak az állagával nem volt baj.
    Húsokat úgy látom mindenki tesz el úgy ahogy te is, nyersen, felhasználásra készen. A rántott húst kisütés után már én sem tenném el.

  15. A tésztás kajákhoz hozzáfűzném, hogy azokat is le lehet fagyasztani, csak megvan egy mód, nem mindegyiket. A szószos tésztákat nem, de a tojásos tésztát frissen elkészítve főzés nélkül le lehet fagyasztani, ilyen pl. a tortellini, ravioli és a csuszatészta (tagliatelle), majd fagyasztott állapotban kell a lobogó sós vízbe dobni főzéskor. Ha szósz is tartozik hozzá akkor azt külön kell lefagyasztani. Ezt már régóta csinálom, a lasagne és más rakott tésztákat is úgy kell eltenni, hogy a tésztát kifőzni, de félig nyersre (pl. lasagne-t 1 percig főzni és leszűrni rögtön), és rétegezni a töltelékkel, megszórni sajttal és aluminium tartóban kell eltenni, amit egyből tehetünk a fagyasztóból a sütőbe, de sütési ideje 2x annyi, friss lasagne ugye 2O perc, fagyasztott 45perc.

    Ami viszont új felfedezésem, hogy a kekszféléket is le lehet fagyasztani pl. a cookies-t amit mi imádunk reggelire, uzsonnára, elkészítem a tésztát és golyókat formálok, szétlapítom és sütőpapírral elválasztva a sorokat, hogy ne ragadjon össze, lefagyasztom így nyersen a tésztát. Sütéskor feleannyi időt kell hozzáadni, speciel az én cookie-jaim 1O-12 percig sülnek általában, fagyasztóból a sütőbe téve viszont 15-18 perc a sütési ideje. Így mondjuk el lehet előre készíteni több adag cookiest, de kisütök csak 6db-ot, ami nekünk elég és frissen megesszük, mosogatás és gyúrogatás nélkül:))))))

  16. Csányi Andi Says: február 11, 2013 at 11:36 de.

    Gribedli: tényleg, lasagne-t én is tettem már el ilyen módon 🙂 Én a begyúrt mézeskalács tésztát tettem már el.

  17. Hát ez az, pl. a tortellini az már önmagában is egy macerás meló, ha vendégek jönnek, vagy karácsonykor valami különleges tölteléket akar az ember, nem lehet csak úgy a véletlenre bízni. Az egész módszer, ez a havi 1 főzés, nem azt jelenti, hogy akkor semmi frisset nem eszik az ember, inkább azt, hogy marha nagy különbség van az egyórás bevásárlás és a “beugrom a zöldségeshez egy kis salátát, gyümölcsöt venni” között. Mert az utóbbit hisztis gyerekkel is 5 perc alatt le lehet bonyolítani (3 hisztis gyerekkel is!). És nem kell szentül ragaszkodni ahhoz sem, hogy mit együnk minden egyes nap, inkább ad egy lehetőséget, kitárul egy világ, van 2O-3O kész étel a fagyóban, választhatsz, hogy aznap mit eszel, bármelyiket választod, kevés dolog lesz vele, még a sminked sem kenődik el, nem lesz büdös a hajad, stb. stb.

    Kicsiben kezdeni, gyakorolni egy hétre előre, aztán 2 hétre előre főzni, később lehet 1 hónapra előre is. Tapasztalatból tudom, hogy még nagy családnál sem kell 7 étel a 7 napra, pedig kis adagokat főzök, nagyjából 4-5 étel fogy el, tehát elég 2O félét kitalálni 1 hónapra.

    Egyik jollym az alufóliában sült hal, amit még előkészíteni is gyerekjáték:

    Bármilyen halat, akár kész filét, akár egészben egy 2O dekás halat de bensőségektől mentes legyen, egy 2x akkora alufóliára fektetek. A hasába teszek 1 gerezd fokhagymát, melléfektetek 2 citromszeletet, megszórom az egészet sóval, borssal, és egy vékony sugár olívaolajjal. Lehet mellé idényben pici paradicsomot egyben vagy sárgarépakarikákat tenni, vagy olívabogyót. A fóliát bezárom, behajtogatom úgy, hogy a hajtogatás mindig felül legyen (hogy ne folyjon ki sülés közben). Így egy az egyben betolom a fagyasztóba és ha kedvünk támad akkor rendszerint előző este kiveszem a fagyasztóból és átteszem a hűtőbe, így 2O perces sülési ideje lesz, ha a fagyasztóból veszem ki egyenesen akkor 4O perc (18O fokon). Mikor kész, mindenkinek a tányérjára áttelepítem a halat és a köretet, minden egyben, kidobom a fóliát és kész!

  18. A menütervezés jó dolog, én egy hétre előre tervezek és ahhoz vásárolok be. + nálam a vasárnap délelőtt a nagy főzés időszaka, ekkor a hét több napjára előre elkészítem a kaját. Igy nem kell minden nap munka után a konyhában robotolni. Csak csendesen jegyzem meg, ha nem így csinálnám, nem jutnék el tornázni, ami számomra végzetes lenne, mert ott engedem ki a feszültséget.

  19. Nagyon tetszett ez a felvetés. Szuper!
    Sajnos a fagyasztónk nekünk is nagyon kicsit, így a húst szoktuk fagyasztani, de már befűszerezve, és sokkal finomabb, amikor elővesszük.
    Azt hiszem gyűjtök még egy nagyobb hűtőre, és ennek én is nekilátok 😉

  20. Nagyon jók az ötleteitek! Nekem csak egy gondom van ezzel: mi vegetáriánusok vagyunk, tehát husit nem fagyasztok, mert nem is veszek. Szerintem sokminden fagyasztható – speciel nekünk a fagyasztott főtt tésztával sem volt semmi bajunk, kíváncsi lennék szerintetek miért nem lehet lefagyasztani. De a zöldségraguk tényleg gyorsan készülnek, fölösleges előre gyártani. Csakhát nem lehet mindíg zöldségragus tésztát enni 🙂
    1 éve igyekszem heti menüket legyártani, de elég sok gondot okoz. Szívesen vennék bevált menüsor-ötleteket (aztán majd én vegásítom magunknk esetleg.)

  21. Sziasztok!

    Azt szeretném megkérdezni, hogy a nyersen bepácolt húsok lefagyasztva, majd kiengedve nem engednek sok levet? Azért kérdezem, mert amikor én kiveszek este húst, akkor reggelre egy csomó víz van alatta ahogy kienged, amit leöntök, mert nem túl guszta…A befűszerezett hússal hogy csináljátok vagy milyen ahogy kienged?

    Köszi!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.