Heti tervem – Kísérleti nyúl akcióban :)

2013. 02. 19.

Nagyon sokan hozzászóltatok a blog két utolsó témájához, és engem is érdekel, hogy gyakorlatban hosszabb távon működik-e az előre főzés és a takarítás napi 20 percbe tömörítése. Most kiderül mi az ami működik és mi nem.

Ezen a héten a kísérleti nyulatok leszek: fagyasztóba főzök és napi 20 percben takarítok.

A múlt heti bejegyzésben írtam egy elképzelhető menetrendet a 20 perces takarításhoz, ezen a héten ezt fogom használni.
A fagyasztóba főzéshez szükség volt némi előkészületre, erre a vasárnap estémet szántam rá. Tovább keresgéltem a neten a témában, és találtam még egy nagyon jó blogot, ahonnan nyomtatható listákat is le tudtam tölteni a fagyasztóba főzéshez. Komplett receptsorok is vannak az ilyen oldalakon. Átnézni érdemes őket, ötletnek jók, de felhasználni elég macerás ezeket, mert a mértékegységek is másként vannak megadva.
A kinyomtatott listákkal felszerelkezve nekiláttam a tervezésnek:

      1. Megnéztem milyen alapanyagok vannak itthon, fellapoztam a GoodFood magazinjaimat, hogy milyen ételeket lehet a fagyasztóba is tenni.
      2. Kitaláltam a heti menüt
      3. Megírtam a bevásárló listát
      4. Listába szedtem, hogy melyik ételhez hogyan kell előkészíteni az alapanyagokat

A heti menüsor

  • Hétfő – Daragaluska leves, Brassói aprópecsenye
  • Kedd – Sültpaprika krémleves, Rakott krumpli
  • Szerda – Paradicsomos káposzta sült virslivel
  • Csütrtök- Paradicsomos káposzta hideg húskenyérrel
  • Péntek – Karfiolkrémleves, Krémes spagetti sonkával, gombával, póréval

A menüsorban annyi a könnyítés, hogy a vasárnapi brassóiból és a levesből maradt, így hétfőn csak a krumplit kellett frissen sütnöm. Hideg húskenyeret a múlt héten tettem el a fagyasztóba, azt sem kell elkészítenem.
Hétvégén általában a nagyszülőknél vagyunk, így akkor nem kell főznöm.

A heti menetrend

  • Hétfő – Bevásárlás, előkészítés, főzés egész hétre. 20 perc porszívózás
  • Kedd – Munkanap. 20 perc portörlés
  • Szerda – Munkanap. 20 perc fürdőszoba takarítás
  • Csütörtök – Munkanap. Apróságok takarítása 20 percben: tükrök, ajtókeretek. Vagy egy rövid porszívózás.
  • Péntek – Rövid munkanap. 20 perc konyha takarítás.
  • + A rutinfeladatok minden napra: reggeli FlyLady rutin, mosás, mosogatás.

Azt vegyétek figyelembe a heti időbeosztásomnál, hogy a munkaidőm rugalmasan tudom kezelni, így fel tudok szabadítani teljes napokat ügyintézésre, vagy főzésre.
Normál munkarend esetén ugyanezt úgy tudom elképzelni, hogy csütörtökre esik a menütervezés és a listaírás, péntek délutánra a bevásárlás és szombat-vasárnapra a főzés.

A hétfői napom nagy része ráment a bevásárlásra az előkészítésre és a főzésre. A paprika krémlevesből és a paradicsomos káposztából dupla adagot főztem, így abból más alkalomra is marad. A rakott krumpli volt az utolsó étel amit elkészítettem, direkt késő este, miután kihűlt a hűtőbe tettem. A tegnapi napra eső 20 perces porszívózást is sikerült teljesítenem.

A terv főzés része jól ment, a takarításról hét végén fogok beszámolni. Két dologra is kíváncsi vagyok:
1. Képes leszek-e betartani a 20 perces időkeretet?
2. Milyen állapotban lesz a lakás a hétvégére? Jobb vagy rosszabb lesz?

Lájkold a bejegyzést és figyeld a folytatást!

Frissítés, a tapasztalataimról itt olvashatsz: Kipróbáltam: 20 perc takarítás és fagyasztóba főzés

Share

Hozzászólások

  1. Abosné Lazányi Mariann Says: február 19, 2013 at 3:32 du.

    Szuper vagy, hogy ezt mind ki is próbálod nekünk. Én nagyon várom a beszámolódat!

  2. De jó fej vagy!
    Hajrá! A fagyasztós/heti egyszer főzős rész engem is nagyon érdekel, munka mellett nem nagyon tudom elképzelni a napi főzést, amit ma csinálok. Meg is nézem ezt a fagyasztós honlapot.
    Nekem bevált, hogy kész tökfőzeléket, zöldbab főzeléket, sóskát, spenótot fagyasztok. Ja és persze fasírt és a pörkölt mindig van készen a hűtőben.
    Sok sikert!

  3. Tetszik a heti egyszeri főzés, mint lehetőség, főleg munka mellett. Remélem sikerül a kísérleted, így bátrabban nekifogok a kísérletezésnek én is! Hajrá!

  4. Klassz, hogy írsz menüsorokat is, várom a további ötleteléseket, az mindig jól jön… 🙂
    Én egyébként úgy főzök, hogy délben ketten ebédelünk a párommal, este pedig hatan vacsorázunk a gyerekekkel (tehát 8 főre), az előre főzéssel még csak kacérkodom, de időnként valóban nem ártana…
    Nálunk heti kétszer van főzelék (szerda-péntek), hétfő általában valami hét végi maradék, vagy tésztaétel. Kedd rakott cucc, péntek tartalmas leves és kelt tészta. Péntek és hétvége kivételével levest nem főzök, a hét végi leves pedig szombaton megfőzve két napra szól.
    Igyekszem egyszerűsíteni, pl. ha van káposztám, akkor abból mondjuk paradicsomos káposzta készül a főzeléknapra, káposztás tészta a tésztanapra.

    A lakás hétvégi állapota tényleg nagyon érdekel, a beosztás jónak tűnik.

  5. Csányi Andi Says: február 20, 2013 at 1:29 du.

    Köszönöm mindenkinek a biztatást és a sok bevált ötletet is. Ma eláztatott minket a felső szomszéd, ömlik a falból és a mennyezetből a víz. Ez borítja egy kicsit a tervet.

  6. Sajnálom az elázást, remélem, hogy emiatt nem borul teljesen a terv.

    A fagyasztáshoz szeretném elmondani, hogy ha gyakran csinálod majd (márpedig sztem nagyon beválik ez a módszer sokaknak, úgyhogy ez elképzelhető), és a kaja íze aggaszt egy kicsit, akkor bizonyos szabályok betartásával ezt elkerülheted, nagyon általános dolgok, de fontosak és működnek:

    1. Szánj rá egy kis időt mert megéri, hogy a zöldségféléket amiket nem már kész főzelékként, hanem csak úgy köretként akarod lefagyasztani és az adott főzés alatt gyorsan párolni, ezeket blansírozd (2-3 percig forró, lobogó vízbe dobni és utána jégkockás vízbe dobni) azonnal leszűrni ahogy kihűlt, és zacskózni és azonnal be a fagyasztóba! Ilyen módon a zöldség kiolvasztva nem lesz annyira plöttyedt, nem ereszt semmilyen levet és az íze nem lesz mélyhűtős. A jégkockás víz extra fontos mert ezzel gyorsabban lehűl és azért kell azonnal lefagyasztani pici darabokban, mert minél hamarabb megfagy, annál kisebb kristályokból áll majd a nedvességtartalma, így az íze olyan lesz mint a frissen főtté. Az összes nagy szakács így csinálja:)A blansírozó víz nagyon jó levesalap lesz egyébként, én direkt nem sózom, de többfajta zöldséget is blansírozok vele, utoljára a brokkolit, káposztát, mert azoknak erős az ízük, elsőre a cukkinit és utána a sárgarépát. A végén egy jó tömény zöldségleves lesz zöldség nélkül, amit elég sózni és használható mindenféle leves alapnak vagy rizottóhoz.

    2. A bolti fagyasztott cuccoknál, mivel gyorsfagyasztottak, lehet, hogy a lejárat akár 12 hónap, de a házilag fagyasztott dolgokat max. 3 hónapig lehet tartani. Ha ezt az időt túllépi, ott megint az íze romlik mindennek, szóval amennyiben valaki nem rendelkezik otthoni gyorsfagyasztó géppel (elég drágák), ezt érdemes betartani.

    Én is néztem egy csomó blogot a témában és nekem a kis mélyhűtőkhöz az a módszer tetszett a legjobban, ahol légmentesen záródó zacskókat használtak, mert ezzel leveseket is le lehet fagyasztani úgy, hogy tényleg maximális a hely kihasználása, nekem a kis mélyhűtőm mindössze 2O literes, és a nagyot nem tartjuk bekapcsolva egész évben.

  7. Nagyon jó ötletnek tartom, de nekem ezekkel az előre tervezésekkel van egy kis problémán. Teljesen össze-vissza munkarendben dolgozom, tehet max.egy hétre tudok előre tervezni, így nálam nem lehetséges hogy hétfőn takarítok, kedden főzök stb. Néha úgy érzem,csak haladok az “árral”. Van valakinek ötlete, hogy ebben hogy lehet rendszerességet vinni?

  8. Zsuzsanna Says: május 16, 2013 at 1:31 du.

    Szia Andi!
    Végül lett folytatás? Keresem, de nem találom…

  9. Csányi Andi Says: május 16, 2013 at 2:54 du.

    Szia Zsuzsanna! Lett folytatás itt találod: http://www.rendteremto.hu/%C2%B0blog/20-perc-takaritas-fagyasztoba-fozes/
    Beteszem a linket a bejegyzés végére is, mert látom a kis okos magától nem ajánlotta fel, mint további olvasnivalót.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.