Mi kerül a fagyasztóba?- Ti írtátok

2012. 05. 16.

Olvasói vélemények az ételek fagyasztásáról.

Az ételek lefagyasztásával kapcsolatban kétféle véleménnyel találkoztam: van aki kizárólag a boltban kapható mélyhűtött termékeket teszi a fagyasztóba, kész ételeket nem. A másik réteg a megmaradt főtt ételeket, nyers zöldségeket és gyümölcsöket is lefagyaszt.

A Rendteremtő régi  bloggeres felületen élénk beszélgetés folyt arról, hogy ki mennyire használja a fagyasztót és milyen ételeket fagyaszt le. Több hasznos hozzászólás is volt a témában, de a blog átköltöztetése után ezek itt nem jelentek meg. Sajnos a mai napig nem tudtam rájönni miért tűntek el a hozzászólásaitok, de nem szeretném veszni hagyni a remek ötleteiteket. Ezért ez a bejegyzés most rólatok szól, a ti ötleteiteket gyűjtöttem össze a régi blogból lefagyasztás témában:

“Én úgy szoktam, hogy ha vannak olyan ételek, amik fagyaszthatók, és abból  többet sikerül főzni, akkor 1 személyes adagokban fagyasztom le. De egyébként pont most tervezem kipróbálni a fagyasztós módszert, nem fér nekem bele a mindennapos főzés. Csak még vennünk kell egy fagyasztót 🙂 Amit tuti jól lehet fagyasztani: töltött paprika, fasírt, szószos husik, rizs, pörkölt, állítólag a palacsinta is…” – muzsi

“Nyaraláskor nagy hasznát vettük a fagyasztónak. Előre lett megfőzve 1 hétre minden és csak max. tésztát kellett kifőzni.
A mi menünk ez volt: szilvás gombóc, pulykapörkölt, töltött paprika, bolognai spagetti.
Fagyasztható pl. kókuszgolyó, palacsinta, lángos tészta, pizzatészta, pite tészta, bejgli,nokedli, levesek, túró, fasírt, húsgombócok. :)”  – Juhász Andrea
“Én már készítettem úgy lasagnet, hogy két adagot készítettem elő és amíg az egyik sült a sütőben, addig a másikat összeraktam egy sütőtálba és beraktam a fagyasztóba, másnap kivettem a tálból és zacskóba raktam, majd vissza a fagyasztóba. Fogyasztás előtt elővettem, beraktam ugyanabba a sütőtálba, mint amelyikben összeraktam és ment a sütőbe. Íze, mint a frissen készülté.”  Márti

“Sziasztok!
Most találtam rá erre az oldalra, nagyon tetszik 🙂 A fagyasztás külön kis dilim, megosztom veletek, én hogy csinálom, ha nem gond.
Amivel én már buktam nagyot fagyasztásban, az az, hogy a főtt zöldségek egy része, pl. a leveszöldségek, a fagyasztástól “szottyosak” lesznek. Ezért a zöldséglevesnek, húslevesnek csak a levét fagyasztom (meg a húst, ha maradt), és következő felhasználásnál friss zöldséget főzök bele.
Paprikáskrumpli maradékból lehet krumpligombócot csinálni, az is jól fagyasztható. Van egy dobozom, amiben csak a krumpligombócokat tartom, ha marad főtt krumpli, vagy paprikáskrumpli, csinálok belőle gombócot és megy a dobozba. Mindig van levesbetét.
Én még paradicsomos káposztát, pörköltet, lecsót is szoktam fagyasztani, azok is jól bírják.
Húsból mindig egyszerre nagyobb tételt veszek (pl. egész pulykamell) és konyhakészen fagyasztom le. Ha pulykamell, akkor szeletelve és ragunak csíkokra vágva, akkora adagokban, amiket egyszerre megfőzök magunknak általában. A csirkét is megtisztítva, feldarabolva, pl 1 mell-1comb kerül egy csomagba, vagy egy adag csirkemell felkockázva, stb. Darálnivaló húsból is egyszerre nagyobb adagot veszek, ledarálva adagonként zacskózom. Így egyszer dolgozom vele, és a fagyasztóban mindig van készenlétben alapanyag. És lehet úgy időzíteni, hogy ha vmiből kapsz szépet, olcsóbban, akkor abból elraktározol. Ugyanígy lehet a sajtot is egyszer nagyobb tömbben venni, és darabolva, szeletelve, reszelve lefagyasztani.
Ezenkívül végszükség esetére mindig van a fagyasztóban kenyér, sajt, felvágott, és virsli és édes pékáru. Ha beüt vmi krach, akkor sem halunk éhen:)
Viszont, ha dobozban fagyasztok maradék ételt, akkor arra mindig külön ráragasztom egy cédulán, mi van benne és mikor készült, mert a filcet nem lehet leszedni a dobozról :)” – Zsófi

“Zsófi módszerének továbbfejlesztése, avagy 2.0 verzió valódi lustáknak 😀 Húst eleve szeletelve veszek. Grillezett karajból pl. egyszerre 4 szelet fogy (ketten vagyunk), ezért a hentestől 1×4, 2×4, 3×4 stb. szeletet kérek, külön zacskóban. Amit nem készítek el 2-3 napon belül, az megy a fagyasztóba. Miért jobb így? Nem kell otthon pepecselni a szeleteléssel, amit a hentes amúgy is szebben megcsinál, és nem kell szétosztályozni a szeletelt húsokat, hanem egyenesen mennek a fagyasztóba, méghozzá bolti címkével ellátva, amin rajta van, hogy mi az, mennyi, és a csomagolás időpontja. Darálthús dettó: nem egy kiló, hanem 3×30-35 deka, ahogy sikerül. Próbáljátok ki ;)”  – Katy27

Köszönöm minden régi és új olvasómnak a hozzászólásokat, itt várom az újabb véleményeiteket!

Share

Hozzászólások

  1. Tavaly az esküvőnkre anyum és mamám ketten sütötték meg a sütiket a 20 fős családnak, plusz munkatársaknak, menyasszonynézőknek a templomhoz. Ezt nem győzték volna ketten (én dolgoztam még az esküvő hetén is, szabadidőmben pedig egyéb szervezési feladatokat intéztem). Ezért mivel már korábban anyu hallotta egy ismerőstől, hogy sütiket is lehet fagyasztani, a nyáron végzett néhány tesztet. Sütött valamit, egy hétre lefagyasztotta, és mivel ugyanolyan állagúak maradtak 95%-ban, ez alapján döntötte el, melyeket sütik. Augusztus végén esküdtünk, a legnagyobb forróság előzte meg a nagy napot. A fagyasztós trükk bejött. Augusztusban apránként kisütötte a lapokat. (Volt, amit készre, pl. hólabdát meg is töltötte.) Így már csak a töltelékkel volt dolguk. Sok süti készült, amit készen fagyasztott le, azt hetekkel az esküvő után ettük ki a fagyóból. A kész piskótát vagy üresen, vagy töltve fagyasztjuk, de csak egyszer! Ezt sem szabad elfelejteni. 🙂

  2. Csányi Andi Says: május 17, 2012 at 10:07 de.

    Makkmarci: köszönöm a sütis tapasztalatokat! Én eddig készen csak bejglit és zserbót fagyasztottam. Házi keksz és mézes süti tésztát pedig nyersen tettem el.

  3. Lengyel Kati Says: május 17, 2012 at 10:49 de.

    Sziasztok. Éppen ~1 órája írtam a rendteremtő facebook oldalára, hogy én milyen letölthető táblázatnak örvendenék. Éppen a fagyasztóval kapcsolatos. Aztán megláttam a legfrissebb bejegyzést, ami szintén ehhez a témához kapcsolódik.
    A fagyasztást nálunk nagy mértékben meghatározza a fagyasztó mérete. Sajnos az új bérlakásunk egy közepes méretű hüttővel van ellátva, aminek a fagyasztója jóval kisebb a 3 fiokos fagyasztóhoz viszonyítva, – amihez eddig hozzá voltam szokva.
    Így csak is a húsféléket és a zöldségeket tudom tárolni benne.
    A főtt ételek fagyasztása nálunk nem hagyomány, nem része a rutinnak. Sem a székelyföldi szüleim, sem az anyósom nem szokott főtt ételt fagyasztani, nem beszélve a süteményekről.
    Én meg – jelen pillanatban – ha akarnék, akkor se tudnék betenni. No de sebaj. 😛 Üdv, Kati

  4. Sziasztok!
    a süti fagyasztáshoz szeretnék hozzászólni.Karácsony előtt nem bírok magammal és általában 9-10 féle sütit sütök,csinálok.Persze szilveszterkor már rá sem bírunk nézni az édes sütikre.Ekkor fagyasztom a maradékot,és isteni elővenni április környékén,gyorsan kiolvad és semmi baja.Amit fagyasztottam már:hólabda,diós kosárka,dinnye süti,minden féle keksz alapanyagú golyócskák.
    Kenyeret,, kiflit zsömlét rendszeresen teszek a fagyasztóba.Nekem a túró állaga nem tetszett fagyasztás után.

  5. Csányi Andi Says: június 20, 2012 at 1:28 du.

    Szia Kriszta! Köszönöm a sütis tapasztalatokat. Úgy látom a sütemények jól bírják a fagyasztást, jó sok minden fel lett sorolva eddig a hozzászólásokban.

  6. valóban a burgonya kásás lesz, a túró miatt-túrósnokedli- olvastam el, de jó volt az előérzetem így 50 körűl üdv mindenkinek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.