Fagyasztóba főzés: Almás muffin

2013. 05. 23.

* fagyasztható és tejmentes

Nálam a fagyasztó állandó használatban van, jó barát a mindennapokban. Készételek mellett az utóbbi időben rászoktam arra is, hogy sütiket is tegyek a fagyasztóba, hogy legyen mit előszedni egy váratlan vendégség esetére, vagy uzsonnára a fiúknak. Most egy almás muffin került a fagyasztóba.

Szeretem a csészés recepteket, nagyon gyorsan elkészíthetők. Tudjátok ezek azok a sütik, amiknél a sütés tovább tart, mint a tészta összeállítása. Kísérleteztem egy kicsit ezzel a recepttel, édesítőszerrel és Norbi Update termékekkel is elkészítettem. Egyszerűen tudni szerettem volna, hogy ilyen változatban mennyivel másabb a kész sütemény íze, és az sem baj, ha a gyerekeim nem mindig kapnak cukros dolgokat.
Édesítőnek stevia-t használtam, ebből csak keveset tettem a sütibe, ezért a tészta mennyisége kicsit kevesebb lett, mintha kristálycukorral készül. A stevia természetes édesítőszer: levelei harmincszor édesebbek a cukornál, de a kivonatai akár háromszázszor is édesebbek lehetnek. Pozitív tulajdonsága, hogy fogszuvasodást nem okoz. A kalóriatartalma nulla. (Forrás: NoSalty.hu) A sima változatot, és az édesítőszeres, tejmentes változatot is leírtam

Almás muffin
(édesítőszeres, tejmentes)

1 csésze zabkorpa
1 csésze szójatej vagy más növényi tej
1/2 csésze almakrém (saját készítésűt használtam)
2 tojás
1 csésze Update1 Norbi liszt
1 kávéskanál stevia
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál só
1 teáskanál Norbi Update Cinnamon Sweet- Fahéjas édesítőszer (a muffin tetejére);

Normál változat:
1 csésze zabkorpa
1 csésze tej
1/2 csésze almakrém (saját készítésűt használtam)
2 tojás
1 csésze liszt
1/2 csésze cukor
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál só
1 teáskanál fahéjas porcukor a muffin tetejére

Egy tálban keverd össze a zabkorpát, a tejet, az almakrémet és a tojásokat.
Nagyobb tálban keverd össze a lisztet, a steviat, sütőport, szódabikarbónát és sót.
Add hozzá a nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz és jól keverd össze. A végeredmény egy sűrű ragacsos tészta lesz.

Vajazd ki a muffin sütőformát és kanalazd bele a tésztát. Szórj a muffinok tetejére egy kevés fahéjas édesítőszert.

Sütés: 180 fokon 20-25 percig

————————-
Almakrém a muffinhoz:
(édesítőszeres)

2 közepes alma
1 kávéskanál Norbi Update Vanilla Sweet- Vaníliás édesítőszer
1 kávéskanál Norbi Update Cinnamon Sweet- Fahéjas édesítőszer
1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg

normál változat:
2 közepes alma
1/2 kávéskanál vanília kivonat
1 kávéskanál fahéjas porcukor
1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg

Az almákat hámozd meg, és vágd kis darabokra. Tedd edénybe a cukrokkal együtt, tegyél mellé 1 evőkanál vizet. Lassú tűzön főzd, többször keverd meg. Addig főzd amíg krémes állagú lesz. Hűtsd le a krémet, majd felhasználásig tárold hűtőben.

Share

Hozzászólások

  1. El is küldtem gyorsan ismerőseimnek! Köszi! 🙂

  2. Kissné Kolarik Mónika Says: május 23, 2013 at 4:10 du.

    Szia!

    Ezt a sütit ehetik kisgyerekek is? 2 és 3 éves lányom van. A stevia nekem egyébként hasmenést okoz, sajnos. Van valakinek ilyen tapasztalata? A xilittel is hasonlóan jártam.

    Mónika

  3. Csányi Andi Says: május 23, 2013 at 6:38 du.

    Szia, Kissné Mónika! A xilit csomagolásán láttam, hogy nagy mennyiségben hashajtó hatású, de a stevia csomagolásán nem volt ilyen figyelmeztetés. Én mindkét édesítőt használtam már, de egyiktől sem volt panasza a fiaimnak, ők 3 és 5 évesek. Igaz mindig keveset használok ezekből. Egyébként nem tartom kizártnak, hogy valakinek kis mennyiségben is problémát okozhat, ha érzékenyebb gyomrú. Mivel nálad ez előfordult, lehet nem érdemes a gyerekeknél ezzel kísérletezni.

  4. Kissné Kolarik Mónika: próbáltad már az eritritet (erythriol)? Úgy tudom, annak nincs hashajtó hatása.

  5. Kissné Kolarik Mónika Says: május 28, 2013 at 9:12 de.

    Sziasztok!

    Köszönöm az ötletet, kipróbálom az eritritet. A xilithez is szoktatom magam, napi 1-2 kávéskanál a kávémba.

  6. Almakrémet lehet fagyasztani?

  7. Csányi Andi Says: január 20, 2014 at 9:25 de.

    Kriszti: Igen, ez fagyasztható.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.