A fagyasztónk megtöltése

2010. 12. 08.

Juhász Andrea vendég blogger írása

Mint már olvastátok a beharangozót a fagyasztó használatáról és a fagyasztható dolgokról fogok írni.Azért, hogy megkönnyítsük az életünket és kevesebb munkával és idővel elérjük ugyanazt, mintha órákig robotolnánk a konyhában.

kép forrása: ikea.hu

Első nagy segítség a bevásárláshoz, hogy a húsokat fagyaszthatjuk minden mennyiségben. Lehet marha, sertés, baromfi vagy hal, kiválóan fagyasztható. Meddig áll el fagyasztott állapotában? Íme:

  1. disznó 4-8hónap
  2. szárnyas 6-9 hó
  3. marha 6-12 hó
  4. borjú 4-8 hó
  5. hal 2-3 hó
  6. darált hús 3-4 hó
  7. vad hús 6-12 hó
  8. virsli 1-2 hó
  9. sonka 1-2 hó
  10. felvágottak 1-2 hó
  11. raguk, levesek 2-3 hó
  12. tojásfehérje 12hó
  13. tojássárgája 12 hó
  14. zöldségek, gyümölcsök max. 10hónap

Egy kis trükk, hogy tudjuk mikor raktuk be a fagyasztóba: alkoholos filccel írd rá a csomagolására, hogy meddig használhatod fel. 🙂 Így a legegyszerűbb. Arra kell figyelni, hogy már egyszer felengedett húst nem szabad újra lefagyasztani.
A zöldségek, gyümölcsök is bírják a hideget és nekünk pedig sok lehetőséget rejtenek még télvíz idején is.
A zöldségeket fagyasztás előtt megpucolom, majd megmosom, ha kell összevágom és úgy fagyasztom le. Pl. sárgarépa, fehérrépa, karalábé, paprika, paradicsom, zeller, karfiol, brokkoli, borsó, zöldbab, gomba, szemes bab és lencse.
Remekül ki tudjuk használni a hűtőt “maradék” étel fagyasztására is.
Pl. ha sok vadast főztél, azt nem kell egy hétig enni, hanem simán lefagyasztható és amikor nincs kedved főzni, úgy előveszed előző este a fagyóból és másnap ebédre ismét tálalható. 🙂
De lássuk, hogy mit is lehet fagyasztani, ami megmarad:

  • levesek (most aktuális: halászlé, fokhagymakrémleves, hagymaleves, húsleves, krémlevesek stb.)
  • készételek (töltött káposzta, székelykáposzta, bolognai szósz, paradicsomos húsgombócok, pörköltek, pácolt húsok, hamburger húspogácsa, kolbász, hurka, lencsefőzelék )
  • desszertek (bejgli, zserbó, mézes krémes, mézeskalácstészta, karácsonyi kekszek, tiramisu, )
  • italok ( koktél alapok )
  • tejtermékek (túró, sajt, körözött, juhtúró, )
  • egyéb (pizzatészta, lángos tészta, pite alap tészta, török pita tészta, nokedli tészta, palacsinta, kakaós csiga, kókuszgolyó, pogácsatészta vagy már kész pogi, sós perec, sajtos rúd tészta stb. ) pl. én a megmaradt tojásfehérjéket is lefagyasztom, majd mikor kellő mennyiségű összegyűlt, úgy 6-8db, akkor gyümölcskenyeret sütök és felhasználom mind 🙂

Összefoglalva: tárolhatunk mélyhűtött termékeket, előre főzött kész ételeket (leves, főzelék,sültek, krémek, sütemények, alapanyagok) és megőrizhetjük a szezonális zöldségeket gyümölcsöket is.
Sok sikert a fagyasztótok megtöltéséhez és kívánok jó hangulatú főzőcskézést a családdal 🙂

Share

Hozzászólások

  1. …hat nekem a sargarepa nyersen lefagyasztva nem jött be…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.